Si predstavljate, da ne bi prepoznali obraza staršev, partnerja, otrok? Gre za tako imenovano prozopagnozijo, slepoto za obraze.

O njej bomo govorili z Ajdo Žorž, pri kateri se je posebnost pojavila že v otroštvu ter nevrologom prof. doc. Zvezdanom Pirtoškom.

Slepota za prepoznavanje obrazov

“Nekoč sem šla po cesti in v odsevu izložbe občudovala torbico mimoidoče ženske. Potem sem ugotovila, da sem to jaz, svojega obraza namreč nisem prepoznala,” je povedala Alja Žorž, ki trpi za prozopagnozijo. To je pojav v možganih, zaradi katerega naj bi kar dva odstotka prebivalstva imelo težave s prepoznavanjem obrazov, tako svojih bližnjih kot tudi svojega.

Alja Žorž ima prozopagnozijo, slepoto za prepoznavanje obrazov: “Človeka navadno prepoznam po glasu.” #ambulanta202

— Val 202 (@Val202) April 7, 2016

S pojavom je seznanjenih malo ljudi, a naša sogovornica večji problem vidi v tem, da zanj ne vedo tisti, ki ga imajo. Če imamo morda občutek, da si obraze težje zapomnimo ali pa se nam pogosto zgodi, da nam je nek obraz znan pa ne vemo od kod, to še ne pomeni, da imamo težavo. Ko pa ne prepoznamo obraza bližnjega, je zadeva resna.

Nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek o dveh oblikah prozopagnozije: “Primarna se prenaša genetsko, sekundarno lahko dobimo zaradi poškodb možganov.”

Kljub temu, da ima nemalo ljudi težave s prepoznavanjem in pomnenjem obrazov, pa je vzrok za ta pojav še vedno neznan. Tako je tudi zdravljenje praktično nemogoče.

Neja Jerant