Programerke, elektroničarke in podjetnice so na dogodku Ladies of New Business v Ljubljani javno razpravljale o ženskah v svetu informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT). Ženske že od samih začetkov razvijajo informacijske in tehnološke rešitve, vendar še vedno predstavljajo le četrtino delovne sile, za enako delo pa so plačane tudi do 30 odstotkov manj kot moški.

O položaju žensk so spregovorile programerke, podjetnice in navdušenke nad tehnologijo: Alja Isaković, Katja Koren Ošljak in Tamara Lah Momčilović.

Programerke, elektroničarke in podjetnice so na dogodku Ladies of New Business v Ljubljani razpravljale o ženskah v svetu informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT). Ženske že od samih začetkov razvijajo informacijske in tehnološke rešitve, vendar še vedno zasedajo le četrtino delovnih mest, za enako delo pa so plačane tudi do 30 odstotkov manj kot moški.

Ženske smo lahko, tako kot moški, odlične programerke, spol ni ovira. So pa ženske dobre za posel, saj ima podjetje, ki ima raznolik kader, bolj raznolik pogled na svet in lahko bolje konkurira na trgu.

Alja Isaković

Evropske države vsako leto ustvarijo skupno 120.000 novih delovnih mest, ki sodijo v sektor informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Katja Koren Ošljak opozarja, da je žensk, ki jih nazadnje zaposlijo, malo.

Če se bomo ozirali samo k inženirjem, k moškim, bomo spregledali celo kopico žensk, ki so zelo pametne in bi znale reševati probleme.”

Katja Koren Ošljak

O položaju žensk v tehnološkem sektorju so spregovorile programerke, podjetnice in navdušenke nad tehnologijo:

– Alja Isaković, predstavnica iniciativ CodeCatz, Rails Girls Ljubljana in Django Girls Ljubljana, ki ponujajo brezplačne delavnice programiranja za ženske,

– Katja Koren Ošljak, vodja marketinga pri podjetju Shoutem in ambasadorka evropske iniciative Code Week v Sloveniji,

Tamara Lah Momčilović, direktorica podjetja Infinum Slovenija in vodja dogodkov Mobile Monday Slovenia.

Kdo pravi, da ni dovolj žensk govornic? Evo, cel oder jih je! #LadiesLJ hvala! pic.twitter.com/SvAGxpLTRA

— NinaJ (@NovaNina) March 3, 2016

Uršula Zaletelj