Evropska unija, ki že skoraj deset let drsi iz krize v krizo, je v minulih dneh znova reševala samo sebe. Še en prelomni vrh, še ena usodna pogajanja. Za slovensko vlado je majavi kompromis iz bruseljske tržnice olajšanje. Za 35 tisoč beguncev na grško madžarski meji pa katastrofa.
In še: spet trenja v vladni koaliciji, zakaj je sindikalist Zoran Petrovič pravi slovenski funcionar, kdo praznuje 8.marec in kateri Slovenec ruši internet.

Evropska unija, ki že skoraj deset let drsi iz krize v krizo, je v minulih dneh znova reševala samo sebe. Še en prelomni vrh, še ena usodna pogajanja. Najprej ob kosilu in nato še ob zagotovo obilni večerji.  Evropska politična elita je spet iskala skupen odgovor na vprašanje, kaj storiti z desetinami, stotinami tisočev beguncev, ki se po smrtonosnih tihotapskih poteh zgrinjajo pred vrata obljubljene dežele.

Za slovensko vlado je majavi kompromis iz bruseljske tržnice olajšanje. V zadnjih dneh južne meje ni prestopil niti en begunec in niti en migrant. Res je, da se bodo zdaj zagotovo odprle nove, še bolj nevarne tihotapske poti. Res je, da so utemeljeni dvomi, kaj se bo dogajalo z begunci v Turčiji, ki ne slovi po varovanju človekovih pravic. In res je, da človekoljubne organizacije opozarjajo, da Evropa krši mednarodno pravo. A takšne malenkosti političnih elit že dolgo ne motijo več.

V ozadju je seveda strah, varnost je postala ključna kategorija. Slovenska vlada pa verjetno tudi upa, da bo zaprta meja umirila pregreto notranjepolitično ozračje in vzela nekaj vetra iz jader desne opozicije. Ta očitno računa, da se bo tudi v Sloveniji slej ko prej zgodil politični preobrat. Napovedujejo se novi protesti na ulicah, tokrat ne le za ali proti beguncem, ampak tudi proti vladi. 

Tanja Starič