Behrang Azhdari prihaja iz Irana, že devet let pa živi v Sloveniji. Pri devetnajstih letih je potoval s cirkusom, kasneje koncertiral z iranskim pop zvezdnikom, nastopal na plaži v Indiji, tam pa spoznal usodno Slovenko.
Ne razume, zakaj zavračamo begunce, v Iranu jih je namreč okrog tri milijone. Meni, da je rešitev za begunsko krizo prekinitev vojn na Bližnjem vzhodu, brez vmešavanja in posredovanja Amerike. Pravi, da naj najprej poskrbijo za mir na svojih tleh in iz ulic umaknejo orožje. Razlogi za vojne na Bližnjem vzhodu so po njegovem mnenju v medijih prikazani preveč enostransko.

"Poznam veliko Slovencev, ki so šli v Iran, zlasti v Teheran ali v gore, povedali so, da so se imeli fantastično. Državo morate doživeti in videti na lastne oči."

Behrang Azhdari prihaja iz Irana in že devet let pa živi v Sloveniji. Pri devetnajstih letih je potoval s cirkusom, kasneje koncertiral z iranskim popzvezdnikom, nastopal na plaži v Indiji, tam pa spoznal Slovenko.

“Imel sem čudovito otroštvo, menim, da je tudi otroštvo moje hčere Nadie v Mariboru zelo lepo. Mesto je majhno, obdaja ga narava, drevesa, voha rastline, travo. V velikih mestih to ni mogoče, potovati moraš več sto kilometrov iz mesta, da bi zavohal travo.”

Finančna stiska številnih ljudi je po mnenju Behranga razlog za nestrpnost in zavračanje drugačnih. Ustvarja se napetost, ki je posledica pomanjkanja, ta pa se izraža v ksenofobnih pogledih in izjavah.

Ne razume, zakaj zavračamo begunce, v Iranu jih je namreč okrog tri milijone. Meni, da je rešitev za begunsko krizo prekinitev vojn na Bližnjem vzhodu, brez vmešavanja in posredovanja Amerike. Pravi, da naj najprej poskrbijo za mir na svojih tleh in umaknejo orožje z ulic. Razlogi za vojne na Bližnjem vzhodu so po njegovem mnenju v medijih prikazani preveč enostransko.

“Vidimo le eno stran, ne poznamo obeh plati medalje. V medijih kroži veliko laži. Gadafi na primer je bil grozljiv človek, odstranili so ga iz Libije, vendar je država še vedno v vojni. Sadama Huseina so usmrtili. A kaj so s tem izboljšali? Prebivalci so imeli slabe voditelje, zdaj imajo vojno.”

Bahrang pa se raje kot s politiko ukvarja z glasbo. Trenutno sodeluje pri več projektih, igra afriško glasbo in etno, pred kratkim se je podal v elektronske vode. V Sloveniji so vse glasbene zvrsti dobro sprejete, prave alternativne scene pa tako rekoč ni, saj je nad zemljo skoraj vse dovoljeno.

“V Iranu je zelo močna alternativna, underground glasbena scena. Ljudje igrajo in poslušajo rock, zahodno glasbo. Prirejajo rock koncerte, ki so nezakoniti, za to jih lahko pripre policija. Če želiš nastopati v javnosti, moraš v Iranu zaprositi za dovoljenje in odgovorni ocenijo, ali je glasba primerna. Heavy metal in hard rock nista zaželena, ljudje pa imajo to glasbo zelo radi. Naši voditelji menijo, da je taka glasba slaba, da promovira ameriško in zahodnjaško kulturo.”

Uršula Zaletelj