Letališče v evropski prestolnici bo vsaj do jutri zjutraj zaprto, zelo verjetno pa do nadaljnjega. V Bruslju sicer živi okoli 3.000 Slovencev, tamkajšnje bolnišnice pozivajo k darovanju krvi.

“Glavni problem v Bruslju je trenutno ohromljenost, predvsem zaradi ustavitve vsega prometa in padca komunikacijskega omrežja,” je za Radio Slovenija povedala Barbara Kužnik, Slovenka v evropski prestolnici.

“Bruselj je zadet v srce. Če bi obstajala peta stopnja nevarnosti, bi jo razglasili. Šok je velik, pokazala se je ranljivost mesta. Gre za napad na Evropo. Nagovor belgijskega premierja je bil zelo čustven. Bruseljske bolnišnice pozivajo k darovanju krvi.”

Barbara Kužnik iz Bruslja

V ŽIVO: zadnje vesti iz Bruslja v poročilih ob 17.30, 19.00 in 22.00

MMC v živo: Bruselj iz minute v minuto

V samomorilskih terorističnih napadih na letališču Zaventem, kjer sta odjeknili dve eksploziji, in na podzemni železnici v Bruslju je najmanj 34 žrtev in več kot 170 ranjenih. Med slednjimi je tudi slovenski diplomat.

Informativna oddaja Dogodki in odmevi

Informativna oddaja Danes do 13:00

Erika Štular, Bruselj: “Za eksplozijo na letališču je po podatkih belgijskih oblasti verjetno odgovoren samomorilski napadalec.”

— Val 202 (@Val202) March 22, 2016

Letališče v Bruslju bo vsaj do jutri zjutraj zaprto, zelo verjetno pa do nadaljnjega. V Bruslju sicer živi okoli 3.000 Slovencev. V Belgiji so dvignili stopnjo ogroženosti na najvišjo, četrto raven. 

Ob eksploziji na postaji podzemne železnice je bil ranjen slovenski diplomat. Kot je povedal veleposlanik Slovenije pri EU-ju Rado Genorio, je v bolnišnici, oskrbljen in je v redu.

Ceste zaprte, nad nami helikopter, zvoki siren… ljudi malo… pic.twitter.com/6fQhTIajtz

— Matjaž Trošt (@matjaztrost) March 22, 2016

#metro #BrusselsAttack via @lesoir pic.twitter.com/3Ege5O8uDX

— pep vilar (@pepvilar) March 22, 2016

“Vzdušje je zamorjeno”

Kot  je na Twitterju zapisal Janez Vouk, slovenski uslužbenec evropskega parlamenta, “je varnostna stopnja povečana, vzdušje zamorjeno – a se ne damo! GSM-omrežje v Bruslju je zelo obremenjeno, klici skoraj ne gredo skozi – prenos podatkov, kot kaže, dela, sem sicer na wi-fi, težko ocenim.”

Iz Bruslja se je oglasila tudi Sabina Carli, ki trenutno tam študira in dela. V času eksplozije je bila doma, njeni sodelavci pa so ostali v službi – za eno postajo oddaljeni od tiste, na kateri je odjeknila ena izmed eksplozij.

“Varovanje bi morali povečati”

Ajda Žižek, Bruselj: “Stanje je kaotično. Kolegica, ki je zdravnica, je sporočila, da do nadaljnjega ne smejo domov.”

“Problem sodobnega terorizma je veliko bolj kompleksen, kot se zdi. Potreben bo resen in celosten pristop.”

Obramboslovec Klemen Grošelj v oddaji Danes do 13.00.

Po današnjih eksplozijah v Bruslju so v več evropskih državah poostrili varnostne ukrepe, sklicali so tudi krizne sestanke pristojnih služb, odgovornih za varnost.

Tudi na Letališču Jožeta Pučnika so pripravili izjavo za javnost in poudarili, da je stopnja varnosti v tem trenutku nespremenjena in da, kot je povedal vodja strokovne službe za varnost in zaščito pri Aerodromu Ljubljana Dušan Sofrič, ne načrtujejo dodatnih varnostnih ukrepov.

“Glede na razmere pred napadom bi lahko povečali stopnjo varovanja, še posebno pred letališčem.”

Strokovnjak za varnost Denis Čaleta v oddaji Danes do 13.00

Na Veleposlaništvu RS v Bruslju so za pomoč slovenskim državljanom na voljo na mobilnem telefonu +32 494 336 396.

— Vlada R. Slovenije (@vladaRS) March 22, 2016

Letalo Adrie Airways, ki je zjutraj letelo iz Ljubljane v Bruselj, je nekaj časa krožilo nad letališčem, pozneje pa je bilo preusmerjeno na letališče v Liegu. Let JP 468 je preusmerjen v Pariz, let JP 469 pa odpovedan. Trenutno poskušajo  poskrbeti za vse potnike.

Bombe gor ali dol – kosilo mora bit! #NousSommesPlaceJourdan pic.twitter.com/E7SMMqhRS4

— Janez Vouk (@JanezVouk) March 22, 2016

Val 202