Kronična ledvična bolezen je med otroki precej manj razširjena kot pri odraslih, kjer se z okvaro ledvic sooča deset odstotkov odrasle populacije. Kljub temu je kronična ledvična bolezen pomemben zdravstveni problem pri otrocih, ki se ob tem pogosto soočajo tudi z drugimi zdravstvenimi tegobami.

Letošnji svetovni dan ledvic je namenjen ozaveščanju o zdravju ledvic pri otrocih, zlasti o tako imenovani kronični ledvični bolezni. Kronična ledvična bolezen je med otroki precej manj razširjena kot pri odraslih, kjer se z okvaro ledvic sooča deset odstotkov odrasle populacije. Kljub temu je ta bolezen pomemben zdravstveni problem pri otrocih, saj se se ti ob tem pogosto soočajo tudi z drugimi zdravstvenimi tegobami. Med njenimi najpogostejšimi posledicami pri otrocih so počasnejša rast, slabokrvnost, zvišan krvni tlak, motena presnova mineralov in moteno kislinsko bazno ravnotežje v telesu.

Težave so se začele že prvi dan, takoj po rojstvu, ker so bili izvidi zelo slabi. Umrljivost med novorojenčki s to boleznijo je bila 90-odstotna. Tudi pri nas so bili razni zapleti, a smo vse dobro izpeljali.”

Veronika Križ

Veroniko Križ smo obiskali na Gradišču v bližini Škofljice. Pred skoraj 16. leti se ji je rodila Hana, a že takoj po rojstvu sta morali skozi številne preiskave. Hanin trebušček je bil namreč prevelik, napovedi niso bile spodbudne: “Hana je imela obolenje ledvic in jeter – bolezen, pri kateri na ledvicah rastejo ciste in uničujejo zdravo tkivo.”

Veronika Križ danes o svoji hčeri pripoveduje kot o veliki borki, uspešni srednješolki, ki ne dopusti, da bi ji lahko tla spodnesle težave z ledvicami, s katetrom se je v preteklosti celo kopala v morju. “Paziti pa mora, kaj je, kaj pije, kdaj jemlje zdravila, izogibati se mora alkoholu in cigaretam.”

“Zelo veliki borci so. Velik del časa preživijo tukaj , kar je zanje zelo obremenjujoče … Za te otroke je izvajanje šolskih obveznosti mnogo težje.”

Doc. dr. Gregor Novljan

Doc. dr. Gregor Novljan deluje na Kliničnem oddelku za nefrologijo na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, kjer obravnavajo in zdravijo vse otroke v Sloveniji s končno ledvično odpovedjo. Na Pediatrični kliniki za otroke, ki potrebujejo dializno zdravljenje, med dializo organizirajo tudi pouk, ki ga izvajajo vzgojitelji in učitelji bolnišnične šole.

Čeprav je letošnji svetovni dan ledvic namenjen ozaveščanju o kronični bolezni tega organa pri otrocih, kjer je ta bolezen razmeroma redka, pa je sporočilo svetovnega dne tudi v tem, da si zelo veliko težav z ledvicami pozneje v življenju nakopljemo zaradi slabih navad iz otroštva.

Kronična ledvična bolezen pri odraslih večinoma nastane zaradi nezdravega načina življenja. Ogroženi so predvsem sladkorni bolniki, teh je iz leta v leto več, pa bolniki s povišanim krvnim tlakom, sečnimi kamni, kadilci, predebeli ljudje itn.

Če vas zanima več o boleznih ledvic, poglejte na spletno stran: www.svetovnidanledvic.org.

Maja Ratej