Trener domžalskega prvoligaša Luka Elsner je 20 let živel v Franciji, kamor se je družina preselila, ko je njegov oče Marko Elsner prestopil iz beograjske Crvene zvezde k Nici. V dveh mesecih se je kot prvošolec naučil francosko. V francoščini razmišlja in se pogovarja z mlajšim bratom Rokom, kadar sta sama. V Nici je diplomiral iz športnega treniranja. Ker na fakulteti ni bilo ustreznega programa za nadaljevanje študija, se je preselil v Ljubljano, kjer je dokončal študij na fakulteti za šport in postal diplomirani profesor športne vzgoje. Med študijem je začel igrati nogomet v Domžalah. Postopoma se mu je uspelo uvrstiti v prvo enajsterico. Z dvema vmesnima postankoma v tujini je pri 29 letih končal igralsko kariero in nadaljeval delo v klubu najprej kot pomočnik trenerja, pozneje pa kot glavni trener. Odlikujeta ga delavnost in inovativnost. V Domžalah je dobil priložnost, da se dokaže v poklicu, za katerega se je pripravljal že kot igralec.

Luka Elsner v pogovoru z Luko Petričem

Nogomet vam je bil položen v zibelko. Ste bili uspešni že v mladinski konkurenci?

V mladinskih selekcijah nisem bil uspešen. Do 20. leta sploh nisem razmišljal, da bi lahko postal poklicni nogometaš. Če pomislim, da mi je uspelo priti do reprezentance, je bila moja kariera uspešna.

Kateri nogometaš je naredil največji vtis na vas ?

Samir Handanovič. Njemu ni mogoče dati gola, pa ne govorim o sebi, jaz nikomur ne morem dati gola. On je enostavno najboljši.

 Še nekaj odgovorov, ki veliko povejo o trenerju trenutno tretje ekipe v prvi slovenski ligi:

Delam z igralci, ki so skromni in na začetku svoje športne poti. Kako je delati z nekom, ki zasluži 10 milijonov evrov na leto, pa je vprašanje, na katerega bom mogoče  dobil odgovor čez nekaj let. Moj koncept je, da poskušam kar največ potegniti iz igralca. Veliki trenerji, kot je  Jose Mourinho, so predvsem menedžerji ekipe. Vodenje nogometnih moštev je dejavnost, ki ne temelji samo na fizični in taktični pripravi ter učenju nogometnih veščin. Vse bolj stopa v ospredje motivacija, ta pa ni nujno pogojena samo s financami. Nogometaše znamo dobro pripraviti v fizičnem in taktičnem smislu, ne znamo pa jih še pripraviti na igranje v bolj zahtevnih tujih klubih.

Nogomet je kompleksna dejavnost. Tudi če imaš najboljše informacije o nasprotni ekipi, ti to ne zagotavlja odločilne prednosti.

Luka Petrič