Če ste že prejeli novo plačilno kartico, potem ste eden tistih bančnih komitentov, ki boste v prihodnosti uporabljali brezstično plačilno kartico brez uporabe PIN kode. Nakup bo lažji, hitrejši. Pa bo tudi varnejši? Nasprotniki te tehnologije svarijo pred večjo možnostjo zlorabe v primeru izgube ali kraje. Ob tem pa omenjajo še, da je to dodaten korak k brezgotovinski družbi. Zato se bomo v Reakciji posvetili vprašanju, ali se bo z odpravo gotovine zmanjšalo delo na črno, organiziran kriminal in davčne utaje ali pa gre pri postopnem uvajanju brezgotovinske družbe za poskus dodatnega zaslužka finančnih ustanov in popolnega nadzora nad potrošniki?

Če ste že prejeli novo plačilno kartico, potem ste eden tistih bančnih komitentov, ki boste v prihodnosti uporabljali brezstično plačilno kartico brez uporabe PIN kode. Nakup bo lažji, hitrejši. Pa bo tudi varnejši? Nasprotniki te tehnologije svarijo pred večjo možnostjo zlorabe v primeru izgube ali kraje. Ob tem pa omenjajo še, da je to dodaten korak k brezgotovinski družbi.

Vse glasnejše so napovedi, da  bi lahko  bankovec za 500 evrov kmalu postal zgodovina.  Razprave na to temo v Evropski centralni banki (ECB) že potekajo, kar je v  Evropskem parlamentu potrdil tudi prvi mož ECB Mario Draghi. Z umikom bankovcev iz obtoka naj bi prispevali k boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu.

Trenutno je  v obtoku okoli 614 milijonov bankovcev za 500 evrov v skupni vrednosti več kot 300 milijard evrov.

Velik del evrskih bankovcev je sicer v obtoku zunaj območja skupne valute, predvsem v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi, kjer je evro pogosto alternativna valuta za velike transakcije.

Na Švedskem si prizadevajo, da bi  gotovinsko plačevanje povsem ukinili do leta 2030; že zdaj pa so tam na severu od petih nakupov kar štirje opravljeni brez gotovine. Torej – izdelek ali storitev je plačana s kartico, telefonom, preko računalnika.

Bolj kot v  boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu dr. Anže Burger z mednarodne katedre na Fakulteti za družbene vede verjame, da gre pri težnji k umiku bankovcev iz obtoka za totalen nadzor nad potrošnjo in kovanju dobičkov finančnih institucij.

Ker plačevanje z gotovino zagotavlja anonimnost, kartično plačevanje pa razkriva prav vsak vaš nakup, tudi takšnih stvari, ki lahko razkrije vaš svetovni nazor, politično ali versko usmeritev, je vprašanje, ali je brezgotovinsko plačevanje napad na demokracijo, na mestu.

Petra Kovič