Rdeči križ na Slovenskem deluje že 150 let. Njegovo osnovno poslanstvo je pravočasna in učinkovita pomoč ljudem, ki so se znašli v stiski. S kakšnimi stiskami in izzivi pa se spopada Rdeči križ? Na terenu so razmere težke, na vrhu pa napete. Predsednik in generalni sekretar bi morala delovati z roko v roki, a – kot kaže – odnos med Natašo Pirc Musar in Renato Brunskole ni najboljši. Rdeči križ Slovenije od Ljubljane do Šentilja, od Suhorja do Debelega rtiča.

Rdeči križ Slovenije od Ljubljane do Šentilja, od Suhorja do Debelega rtiča

Rdeči križ na Slovenskem deluje že 150 let. Njegovo osnovno poslanstvo je pravočasna in učinkovita pomoč ljudem, ki so se znašli v stiski. S kakšnimi stiskami in izzivi pa se spopada Rdeči križ? Na terenu so razmere težke, na vrhu pa napete. Predsednik in generalni sekretar bi morala delovati z roko v roki, a – kot kaže – odnos med Natašo Pirc Musar in Renato Brunskole ni najboljši.

Predsednica meni, da so nujno potrebne organizacijske spremembe. “Tako razvejana organizacija ne omogoča pretoka informacij, niti organizacije in poveljevanja ob naravnih nesrečah. Je počasna.

Nataša Pirc Musar: “Ne gre le za razdeljevanje pomoči. Lahko bi začeli delati več na psihosocialni pomoči, za vključevanje starejših v družbo …”

Pirc Musarjeva trdi, da so spori nastali zaradi povsem različnih vizij delovanja. “Odnosi z generalno sekretarko niso taki, kot bi si želela. Ena od naju mora oditi.

Generalna sekretarka RKS Renata Brunskole: “Ne morem dopustiti rušenja ugleda mojega dela v javnosti. Konflikti se morajo reševati znotraj.”

Nepravilnosti v delovanju, ki so v preteklosti že povzročile velike težav za Rdeči križ, zdaj ni, pravi Pirc Musarjeva: “Pod mojim vodstvom in vodstvom Renate Brunskole finančnih malverzacij ni in jih ne bo.

V javnosti so v zadnjem času zaokrožile govorice, da naj bi RKS privatiziral zdravilišče na Debelem rtiču, kjer povprečno letuje 15.000 otrok na leto. “Karkoli bomo z zdraviliščem na Debelem rtiču naredili, zagotavljam vam, da bo ostalo v 100% lasti RK. Privatizacije ne bo.

Ana Žerjal, Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič: “Smo na tretjini obnove objektov. Delamo postopno, pomagajo donatorji.”

Tatjana Pirc