Malcolm Clarke je britanski režiser kratkih dokumentarnih filmov. Pravi, da so najboljši dokumentarni filmi vedno o najslabših ljudeh. Serijski morilec je bolj zanimiv od natakarja, diktator od taksista. Njegov film Gospa s številke 6, za katerega je dobil oskarja, govori o preživeli žrtvi holokavsta. Clarke je dobitnik sicer dveh oskarjev, o občutkih ob prejetju te ugledne nagrade je spregovoril posebej za Val 202.

"Ne bodite nervozni, saj prireditev gleda samo dve milijardi ljudi po svetu.”

V nedeljo zvečer se bo daleč proč od Slovenije odvil dogodek, ki nas pravzaprav popolnoma nič ne zadeva, a nas vseeno zanima. Ne nazadnje tudi mediji vsako leto namenimo čas oskarjem, pred podelitvijo in po njej. Najbrž pa ima vsak, ki vsaj malo spremlja film, vsaj eno vprašanje za tiste, ki vedo, kako je dobiti nagrado Ameriške filmske akademije. Režiser in scenarist Malcolm Clarke jo je dvakrat.

Mislim, da se moraš, če hočeš narediti dober film, čustveno povezat vsaj z enim ali dvema sodelujočima v filmu. Ustvarjanje filma primerjam z zmenkom. Na zmenek greš samo z osebo, ki ti je všeč in bi se vanjo lahko zaljubil. Ne govorim o seksualni navezanosti, lahko gre za starega moža ali ženičko. V človeku, ki ga snemaš, moraš odkriti nekaj magičnega.”

Veronika Gnezda