Gostja zadnje februarske oddaje Na piedestal je bila skupina Eight Bomb s svojim novim albumom “Live at De Melkbus”.
EightBomb ustvarja in igra avtorski rockabilly/psychobilly ter izviren rock’n’roll. In pri svojem glasbenem ustvarjanju neizmerno uživa.
Album ”Live at De Melkbus”, ki je izšel 30. januarja 2016 (Street13), je bil posnet na eni daljših evropskih turnej skupine EightBomb v minigledališču De Melkbus v Dordrechtu. ”Live at De Melkbus” ni le prvi živo posneti album skupine, ampak tudi zapis časa. Pomeni presek njihovega dolgoletnega dela z izborom nekaterih klasičnih priredb in avtorskih skladb.
Zdaj Jure, Matevž in Urban pripravljajo novi studijski album, ki bo posvečen spominu na Louja, brez katerega EightBomb ne bi obstajal.

EightBomb ustvarja in igra avtorski rockabilly/psychobilly ter izviren rock’n’roll. In pri svojem glasbenem ustvarjanju neizmerno uživa.

Skupina EightBomb, ki je nastala leta 2007 iz treh prejšnjih rockabillyjevskih zasedb, je s svojo energijo, navdušenjem in vdanostjo glasbi kmalu postala opaznejša slovenska zasedba, ki je izvajala rockabilly/psychobilly oziroma rock’n’roll. Po nekaj skupnih nastopih je posnela EP z naslovom “Perfect Picture”, leta 2009 prvenec “Hemispheric”, aprila 2012 svojo drugo ploščo “Customized”, oktobra 2013 pa tretjo, imenovano “Daytona Dynamite”. Tudi s to ploščo se ni oddaljila od svojega gesla “original, not traditional” – “izvirno, ne tradicionalno”.

Štiričlanska zasedba (Jure: vokal, kitara, Lou: kitara, vokal, Matevž: bas, vokal in  Urban: bobni)  je v tem obdobju uspešno koncertirala na različnih prizoriščih, na manjših in tudi velikih odrih, v klubih in na festivalih – doma in na tujem – ter s številnimi svetovno uveljavljenimi glasbeniki. Med njimi so: Mad Sin, Batmobille, Cherry Poppin’ Dadies, The Go Getters, Dale Watson, Hillbilly Moon Explosion, Deadline, Silver Shine …

Album ”Daytona Dynamite’, ki so ga pospremili singli ”Serenade”, ”Shotgun Seat” in ”Sound of Boogie”, velja za  prelomnico v njihovi karieri. Z njim so se začele daljše evropske turneje.

V obdobju, ko so dobivali vse večjo prepoznavnost v tujini, po vrnitvi z uspešne evropske turneje, ki je zajemala Nemčijo, Belgijo in Nizozemsko, je junija 2015 umrl idejni vodja, avtor in kitarist skupine, njihov prijatelj Louwrens Jordaan – Lou.  Minilo je kar nekaj časa, preden so se člani EightBomb odločili za naslednji korak: da bodo delali še naprej, kot trio z gostujočimi kitaristi.

Album ”Live at De  Melkbus”, ki je izšel 30. januarja 2016 (Street13), je bil posnet na eni daljših evropskih turnej skupine EightBomb. Koncert v minigledališču De Melkbus je EightBomb dobil pozneje, spotoma, ko je bil namenjen na nizozemski festival Rockabilly Swamp. Vedeli so, da jim bodo v majhnem, a  poznavalskem klubu mesta Dordrecht,  v katerem so med drugim igrali tudi The Blue Cats, Voodoo Swing, James Intveld in The Delta Bombers,  gledali pod prste, zato so se nanj še posebno dobro pripravili. Snemalec in lastnik kluba Marc Burger, sicer profesionalni bobnar popularne rockabilly swing zasedbe Liptease in legendarne psychobilly zasedbe Bang Bang Bazooka, posname vsako zasedbo, ki igra v klubu, a razen Louja ni nihče vedel, da se koncert snema.

”Live at De Melkbus” ni le prvi živo posneti album skupine, ampak tudi zapis časa. Pomeni presek njihovega dolgoletnega dela z izborom nekaterih klasičnih priredb in avtorskih skladb.

Zdaj pripravljajo novi studijski album, ki bo posvečen spominu na Louja, brez katerega EightBomb ne bi obstajal.

Tudi o tem v pogovoru s člani skupine EightBomb ob glasbi z albuma ”Live at De  Melkbus” v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele