V prestolnem Bruslju zadnje čase tipaje doživljajo vso bridkost črkarske pravde: al’prav se piše grexit ali brexit? Slovenci smo že pred skoraj dvema stoletjema spoznavali usodne razlike v eni sami zamenjani črki. Zdaj so na istem še stare zahodne demokracije z monarhijo ali brez: ali je bolje iz idilične evropske družine nagnati tistega, ki si želi ostati, ali v njej za vsako ceno zadržati onega, ki si na vse kriplje prizadeva oditi?

V prestolnem Bruslju zadnje čase tipaje doživljajo vso bridkost črkarske pravde: al’ prav se piše grexit ali brexit? Slovenci smo že pred skoraj dvema stoletjema spoznavali usodne razlike v eni sami zamenjani črki. Zdaj so na istem še stare zahodne demokracije z monarhijo ali brez: ali je bolje iz idilične evropske družine nagnati tistega, ki si želi ostati, ali v njej za vsako ceno zadržati onega, ki si na vse kriplje prizadeva oditi?

Brexit, grexit, boj proti terorizmu in razmere v Evropski uniji komentira naš bruseljski dopisnik Matjaž Trošt. Pravi, da smo vajeni širjenja Unije, napredka in rasti, zato si v širši evropski skupnosti nihče zares ne želi in ne predstavlja izstopa Velike Britanije. O brexitu pa še: “Odpre se lahko Pandorina skrinjica.

V evropski prestolnici si prizadevajo za nadzor nad terorizmom, kljub terorističnim grožnjam v preteklosti pa je Bruselj zasedel zavidljivo 21. mesto na lestvici velemest glede na kakovost življenja. Za primerjavo, Ljubljana je na 76. mestu. Matjaž Trošt: “Če primerjam Ljubljano in Bruselj, se vedno znova obrnem proti Ljubljani, za življenje je bolj prijazna.

Damjan Zorc