Trst je središče slovenske manjšine v Italiji. 15 let po sprejetju zaščitnega zakona smo preverjali gospodarsko, kulturno, športno in splošno ozračje med Slovenci na Tržaškem.

“Slovenci Trst ljubimo in hkrati sovražimo,” na Trgu Oberdan razlaga Tržačanka Ivica. Nekoč nakupovalna meka je danes umirjeno mesto, kjer sta drugačnost in tolerantnost še vedno posebni vrednoti. Trst je središče slovenske manjšine v Italiji. 15 let po sprejetju zaščitnega zakona preverjamo gospodarsko, kulturno, športno in splošno ozračje med Slovenci na Tržaškem.

“Včasih se zdi, da smo Slovenci v Trstu ostali v letu 1945. Razpoka med rdečimi in črnimi je še vedno velika,” je iskren mladi intelektualec Peter Verč. Njegov vrstnik, filozof Jernej Šček dodaja: “Pustimo mejo na smetišču zgodovine.”

Fabrizio Polojaz je slovenski trgovec s kavo iz Trsta: “Včasih dobiš slab espresso tudi pri nas.”#zdajgovori pic.twitter.com/NHiPpjt0o1

— Val 202 (@Val202) February 19, 2016

S tramvajem smo se z Opčin spustili do Trga Oberdan in se v tamkajšnjem na novo odprtem slovenskem knjižnem središču ob legendarni tržaški kavi pogovarjali s številnimi gosti.

AVDIO: Pogovori z gosti

VIDEO: Napovednik Radia Trst A

Fotogalerija:

Retro scena na ulicah Trsta.#izvidnica pic.twitter.com/zLNznVm1eW

— Val 202 (@Val202) February 19, 2016

Gašper Andrinek, Luka Hvalc