Koliko pravne zaščite si lahko v Sloveniji privoščijo tisti, ki si ne morejo najemati dragih odvetnikov, kako država ureja in plačuje pro bono storitve, zakaj pred enim letom obljubljenega posebnega zakona o brezplačni pravni pomoči še vedno ni? Odgovori v Izvidnici.

Denar je večna nevšečnost in nujnost, celo pri brezplačnih stvareh

Z brezplačno pravno pomočjo se uresničuje pravica do sodnega varstva. O sistemu brezplačne pravne pomoči smo se pogovarjali s podpredsednico okrožnega sodišča v Ljubljani Mihaelo Mohorič. Podatke o brezplačni pravni smo želeli pridobiti tudi na Vrhovnem sodišču, a tam žal niso našli časa za to, da bi jih zbrali.

Seznam odvetnikov za brezplačno pravno pomoč je objavljen na spletni strani odvetniške zbornice. Brezplačno pravno pomoč nudijo tudi odvetniki:  deloma po zakonu o brezplačni pravni pomoči,  deloma pa se za pomoč ljudem v stiski odločajo zaradi etike oz. kodeksa  svojega poklica: “Pri slednjih primerih je odločitev, komu in kako bo brezplačno pomagal, povsem stvar odvetnikove avtonomne odločitve, je pa ta pomoč pogosto bolj dostopna kot ljudje pričakujejo,” pravi predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Roman Završek.

Tujci v Sloveniji imajo zagotovljeno brezplačno pravno pomoč, če imajo urejeno dovoljenje za prebivanje in izpolnjujejo druge pogoje. Pri brezplačni pravni pomoči imajo težave že slovenski državljani, za migrante, še posebno če ne govorijo dobro slovensko in ne poznajo sistema, pa so te težave še toliko večje. V svetovalnici za migrante so v preteklih petih letih pomagali več tisoč ljudem, a se je država odločila, da ne bo podpirala informativno-svetovalnih točk za migrante, begunce in prosilce za azil. A ekipa se je odločila, da bo nadaljevala zagovorništvo, varstvo, promocijo in razvoj delavskih, socialnih in statusnih pravic najbolj ranljivih skupin, kot so migranti, begunci in prosilci za azil.

Ob pomoči migrantske svetovalnice si je sogovornik našel zaposlitev v restavraciji, kjer ga spoštujejo in mu nudijo poštene delovne pogoje. Urejene ima vse papirje in se uči slovensko. Toda državi se takšna pomoč migrantom, beguncem, prosilcem za azil in drugim ranljivim skupinam po vključitvi na trg dela in socialni integraciji ne zdi dovolj pomembna, da bi jo podpirala še naprej.

Svetovalnico za migrante lahko najdete na Dalmatinovi 4 v Ljubljani, dosegljivi pa so tudi na brezplačni telefonski številki 080 14 34. Svetovalnico je ekipa izkušenih zagovornikov zagnala z lastnimi sredstvi; motiv, ki jih žene, pa je pomoč, ki jo ljudje nujno potrebujejo.

Na spletu lahko med nevladnimi in humanitarnimi organizacijami najdemo številne ponudnike  brezplačnih pravnih pomoči, ki so  posejani po domala vseh večjih  slovenskih mestih. Obiskali smo dva največja nevladna pravno –informacijska centra.
Zavod PIP – Pravni in informacijski center v Mariboru sicer deluje  od leta 2004,  dve leti pozneje  so odprli svojo podružnico tudi v Murski Soboti.

Brezplačne pravne  nasvete so v tem času nudili 60 tisoč ljudem, samo lani so trije redno zaposleni pravniki na območju obeh pisarn pravno svetovali okoli 2200 upravičencem.

Svoje področje nudenja  brezplačne pravne pomoči ponuja tudi  ljubljanski PIC. Pravno informacijski center ima prostore na metelkovi 6 , pomaga pa  Ljubljančanom in okoličanom, katerih občine so podpisnice  pristopnih pogojev. O učinku sprememb, ki so na njihovo delo vplivale po lanski uvedbi  zakonske novele. lani aprila uveljavljen novi zakon namreč ni nujno  v vsem boljši od prejšnjega iz leta 2008, smo se pogovarjali z direktorico Pravno informacijskega centra Katarino Bervar Sternad. 

Ministrstvo za pravosodje je z lanskimi  spremembami zakonodaje, povzročilo kar nekaj nestrinjanja s strokovnjaki, ki nudijo različne oblike brezplačne pravne pomoči. Pa še poseben zakon za pro bono svetovanje nam dolguje. Obljubljenega zakona v nujnem načrtu ministrstva, po besedah v.d. generalnega direktorja Direktorata za zakonodajo Cirila Keršmanca, ni.  O nadzoru nad porabo proračunskega denarja , tako izplačilih kot vračilih denarnih sredstev, pa Tina Rozman, podsekretarka z omenjenega Direktorata: “Prihaja do takšnih  nelogičnosti, da celotno svetovanje stane 18 evrov , samo preverjanje pravice do njega pa  še 3 krat toliko. No, pa tudi sicer smo državljani zadnje čase zelo  pozorni spremljevalci državnih izdatkov vseh vrst.”

Val 202