Alpska smučarka Dominique Gisin je olimpijska prvakinja v smuku. 29-letna Švicarka, ki je konec pretekle sezone končala profesionalno športno pot, bi pred leti skoraj postala prva (ženska) pilotka v švicarski vojski, zdaj pa se ukvarja s študijem fizike, je ambasadorka Rdečega križa in pilotira manjša letala.

Dominique Gisin je precej več kot le alpska smučarka. Olimpijska prvakinja iz Sočija, kjer si je zlato v smuku delila s Tino Maze, je konec pretekle sezone, končala profesionalno športno pot. Zdaj se ukvarja z letenjem, dobrodelnostjo, je ambasadorka številnih projektov in institucij, ter študentka. A njeno življenje je bolj kot karkoli drugega vendarle zaznamovalo smučanje, s katerim se je začela ukvarjati zelo zgodaj.

“Deliti zlato s Tino je bilo zame še bolj posebno, kot če bi ga osvojila sama. Zame je ena najbolj popolnih smučark vseh časov.”

Že kot mlada športnica je imela precej težav s poškodbami, v najstniških letih pa se je začela šolati za vojaško pilotko. Malo je manjkalo, pa bi postala prva ženska za krmilom letala švicarskih zračnih sil.

“Če želiš biti pilot v švicarski vojski se moraš prijaviti pri 16-ih oz. 17-ih, vsaj tako je bilo takrat. Ravno v tistem obdobju pa sem imela tudi veliko težav s poškodbami, tako da nisem mogla tekmovati. Nisem imela nič boljšega za početi, tako da sem se prijavila in celo prestala teste. Takrat še nisem vozila niti avtomobila, pa sem že sedela v letalu.”

Vojaška kariera ni postala realnost, a ljubezen do letenja je ostala. Licenco za letenje je naredila pred štirimi leti – prej vedno nasmejana Švicarka za to ni imela niti možnosti.

Gisinova ob študiju, letenju, ukvarjanju z mladimi in kopici drugih aktivnosti najde čas tudi za dobrodelnost. Med drugim je obiskala tudi Nepal, ki ga je opustošil hud potres.

“Sem ambasadorka za švicarski Rdeči križ. To je velik izziv, ki ti da veliko. Lepo se je zavzemati za spremembe korak za korakom.”

Aljaž Golčer