Vstopili smo v teden, ki ga je za končni cilj sezone že med novoletno turnejo določil glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus, ko je nakazal, da bi imel rad precej mirnejšo Planico kot lani. Kot kaže pa kar marec v celoti. Peter Prevc je sinoči Lahti zapustil brez uvrstitve na zmagovalni oder, z obilo grenkimi spomini na lanski finski del ob koncu sezone.

Zdaj bi lahko res razpredali na vse konce in kraje, dejstvo pa je, da iz tega, da slovenski skakalni šampion na prizorišču naslednjega svetovnega prvenstva ni bil povsem v ospredju, res ne gre delati nepotrebnih težav. Lahti bo nedvomno zapisan kot eno redkih prizorišč v tej zimi, ki je ponudilo dve tekmi, na zmagovalnem odru pa ni bilo niti enega Slovenca. Ampak zaradi tega res še ni potrebno zganjati kakršne koli panike.

Toda pri nas smo pač taki, da se razpoloženja hitro menjajo. Od zaskrbljenosti, da ne rečemo nejevolje, ker v teh tegobnih časih za življenje Peter Prevc ni znova polepšal konca tedna, do popolnega navdušenja, ki ga v slovenskih domovih pričakujemo v nedeljo, ko naj bi se ob razliki med prvim in drugim v svetovnem pokalu prižgala številka višja od 600.

To bi že v nekdanji prestolnici Kazahstana Almatyju, ki bo prvič gostila svetovni pokal, pomenilo, da je fant iz Dolenje vasi drugi Slovenec, ki je uspel osvojiti veliki kristalni globus med skakalci. Seveda ne bo vsega konec, če se to ne zgodi v najbolj vzhodni evropski državi, kot se Kazahstanci imenujejo sami. Sledile bodo še tri postaje z zaključkom v Planici, kjer pa se letos res obeta zgolj radost in uživanje tako skakalcev kot vseh tistih, ki ste se prebili do trenutno najbolj dragocenega lističa v državi. Če bi namreč vstopnico za letošnjo Planico vključili na ljubljansko borzo, bi le ta vsaj malo zaživela, vsaj v teh dneh, ki nas čakajo do konca sezone.

Ob dveh spodrsljajih, kar sta 5. in 9. mesto le skozi prizmo letošnjih dosežkov Petra Prevca, pa je v Lahtiju vodilni skakalec zime v primerjavi s prvim zasledovalcem Nemcem Severinom Freundom izgubil le 31 točk. Ob vprašanju finskega kolega, ki je Freunda ob petkovem povratku na zmagovalni oder izzval, če je Prevčeva letošnja serija frustracija zanj, je zadnji zmagovalec celotne zime mirno odgovoril: “Peter Prevc zame ni nikakršna frustracija, pač pa motivacija, in prepričan sem, da je tudi za vse nas v karavani. Vedno namreč tisti, ki smo zadaj, poskušamo ujeti in če le gre tudi prehiteti tistega, ki je na vrhu.

In to letos počenja prav Peter Prevc, ki ga lanski razplet sezone vsaj navzven ni prav nič prizadel. Vsaj moj občutek občasnega spremljevalca skakalnega dogajanja je tak. Celo več, na podlagi lanskega marca bo letos Pod Poncami izjemno veselo. Slovenska flota s Prevcem na čelu bo po Kuopiju, Almatyju, Wisli in Neustadu na domače dvorišče prišla z enim najlepših dosežkov te generacije, ki je z izjemo Roberta Kranjca dozorela pod vodstvom Gorana Janusa.

Za prvi preboj na oder na posamični tekmi tu na Finskem pa bo Peter Prevc imel priložnost znova v torek. Za zdaj je bil le enkrat tretji na moštveni tekmi globoko na severu v Kuusamu. Če mu to ne uspe letos, pa bo izjemen izziv v deželi tisočerih jezer, kar povsem drži, imel čez leto dni. Do začetka svetovnega prvenstva v Lahtiju je namreč danes natanko 366 dni ali prestopno leto.

Dare Rupar