Vsako leto se tudi na slovenskem trgu psihoaktivnih drog pojavlja na desetine novih, še neraziskanih psihoaktivnih snovi. In ker še nekaj časa po pojavu uradno niso prepovedane in ker so zlahka dosegljive tudi po spletu, dajejo uporabnikom lažen občutek, da so dovoljene in da torej najbrž niso zelo nevarne. Zato smo na nevarnosti uživanja teh snovi in možnosti brezplačnega anonimnega testiranja tovrstnih drog govorili s predstavnico DrogArta Simono Šabić.

Možnost brezplačnega anonimnega testiranja v Kopru, Novi Gorici, Kranju, Ljubljani, Mariboru in na Ptuju

Nikoli ne vemo, kaj je v teh tabletkah, pivnikih, praških, tekočinah. Večinoma so narejeni iz snovi, proizvedenih v popolnoma nenadzorovanih tovarnah na Kitajskem. Nato so predelani še v neštetih manjših obratih, zato je povsem negotovo, katere snovi vsebujejo in v kolikšni količini, kako te novoodkrite snovi učinkujejo na telo, kolikšna doza je potrebna in v kolikšnem času bo začela delovati, katere alergijske reakcije lahko povzroči in kolikšen odmerek bi lahko povzročil smrt. Zato je vsako uživanje psihoaktivnih snovi vsakič znova tvegano, tudi za že izkušene uporabnike,” opozarja nacionalna koordinatorka sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi v Sloveniji Andreja Drev.

Legalnost daje napačen občutek neškodljivosti

Vsako leto se namreč tudi na slovenskem trgu psihoaktivnih drog pojavlja na desetine novih, še neraziskanih psihoaktivnih snovi. Še pred tremi ali štirimi leti jih je bilo odkritih največ 15 na leto, v zadnjih letih pa jih zaznajo tudi 50 ali več.

In ker še nekaj časa po pojavu uradno niso prepovedane in ker so zlahka dosegljive tudi na spletu, dajejo uporabnikom lažen občutek, da so dovoljene in da torej najbrž niso zelo nevarne.

Tveganje pa vselej ostaja: »Po podatkih našega forenzičnega laboratorija namreč snovi, kupljene na spletu, v resnici v vsaj 20 odstotkih sploh niso vsebovale snovi, ki so jih prodajalci oglaševali. Prav tako je pomembno vedeti, da je v že poznanih in na videz enakih izdelkih lahko koncentracija droge zelo različna. Tako imamo največ hudih zastrupitev s snovjo 3-MMC, ki je na trgu že dlje časa, a je vsebnost v posameznem odmerku zelo različna.«

Tveganje s prav vsakim odmerkom, tudi za smrt

S prihodom novih snovi pa se veča tudi paleta stranskih učinkov, ki lahko pripeljejo do resnih posledic, a ki jih tako uporabniki kot očividci včasih ne znajo prepoznati kot posledico drog, zato tudi ne ukrepajo: »Težava je, da nimajo enotnega učinka. V neki skupini drog lahko pride recimo do pregrevanja telesa in to do tolikšne mere, da to privede do odpovedi notranjih organov, pri drugi do upočasnitve dihanja do stopnje, ko oseba pade v nezavest in se ne prebudi več. Nekatere vplivajo na psiho, tako da se človek ne zaveda več samega sebe, lahko postane neobvladljivo agresiven, lahko popolnoma izgubi spomin za nekaj ur ali dni. Vse pogosteje nas nevladne organizacije obveščajo o epileptičnih napadih, ki pa jih žal očividci ne jemljejo resno in takemu človeku ne ponudijo pomoči, to pa je zelo narobe,« pojasnjuje Andreja Drev.

Varne uporabe ni, je le manj tvegana

Kljub temu pa samo s prepovedjo ni mogoče doseči, da psihoaktivnih snovi in drugih tradicionalnih drog ljudje ne bi uporabljali. Predvsem novejše, sintetične, so izjemno lahko dosegljive, številne tudi legalno, zato si pri združenju DrogArt http://www.drogart.org/ prizadevajo res dobro poučiti morebitne uživalce o nevarnostih in vsaj manj tveganem jemanju psihoaktivnih snovi. Z njimi so tudi na terenu, da lahko pomagajo, če gre kaj narobe. »Varna uporaba drog ne obstaja, je zgolj manj tvegana. Droge so in bodo, nesmiselno si je zatiskati oči, veliko koristneje je informirati. Zato si prizadevamo ozaveščati vsaj o tem, kako tvegati čim manj. Tvegan je tako nakup, saj nikoli ne vemo, kaj smo kupili, kot tudi uživanje. Pred kratkim se je na primer pojavil zelo močan ekstazi in tudi uporabniki, vajeni te snovi, so imeli težave, ker so vzeli prevelike doze. Zato vedno svetujemo res dobro informiranje o ponudniku, spletnem ali fizičnem, pri katerem kupujemo. Ne kupujmo snovi, ki jih ne poznamo, in ne kar pri naključni osebi na zabavi,« svetuje predstavnica DrogArta Simona Šabič.

Učinki so lahko povsem nepričakovani

“Že vnaprej se je nujno treba informirati tako o pričakovanih učinkih kot o tem, kakšni so morebitni stranski učinki ali učinki predoziranja. Uporabniki naj vedno zaužijejo res majhen odmerek in počakajo, da vidijo, kako učinkuje, odsvetujemo mešanje snovi ali hkratno uživanje z alkoholom, poskrbeti je treba za dobro hidriranje telesa z vsaj pol litra vode vsako uro, sploh na plesni prireditvi. Droge so zelo nepredvidljive. Ko začnejo učinkovati, se lahko zgodi, da uporabnik doživi napad panike, ker je učinek premočan ali ker je povsem drugačen, kot je pričakoval. Zato je bistveno, da uporabnik ob uživanju nikoli ni sam in da ima ob sebi nekoga, ki bo lahko poskrbel zanj, če gredo stvari po zlu.”

Brezplačno in anonimno testiranje po Sloveniji, v Ljubljani tudi hitri test

In kako lahko popolni laik ali le občasni uživalec prepozna nevarno drogo ali zmanjša posledice uporabe? Z res previdnim in postopnim uživanjem, ki pa je seveda prav tako tvegano. Poleg tega lahko snov, ki jo namerava zaužiti, prinese na eno od šestih točk v Sloveniji, kjer bodo popolnoma brezplačno in anonimno testirali njeno sestavo in varnost: pri DrogArtu v Ljubljani, v okviru organizacije Svit v Kopru, v Novi Gorici v okviru Šenta, v Labirintu Kranj, v Mariboru vzorce prevzemata Infopeka in Zdrava pot, na Ptuju pa organizacija Ars Vita. Posebne hitre teste, ki dajo zelo nepopolne rezultate, a so ti na voljo takoj, pa lahko opravijo le pri DrogArtu v Ljubljani.

Več na njihovi spletni strani, na kateri so zapisane tudi informacije o številnih tveganjih in previdnostnih ukrepih, nujnih pri uživanju teh nevarnih snovi. Pod zavihkom »Droge« pa najdete tudi seznam točk za testiranje.

Pri nas imamo že vrsto let tudi sistem zgodnjega obveščanja, ki takoj opozori uporabnike in organizacije na novo neznano ali nevarno snov na slovenskem trgu.

 

Jana Vidic