V Planici bo zaživel novi tekaški stadion na katerem se bo nekaj več kot 150 tekačev iz 21. držav privajalo na novo prizorišče svetovnega pokala. Prav pogosto se ne zgodi, da bi se v koledarju sezone pojavila nova prizorišča, zanimivo pri vsem pa je, da smo za novosti v zadnjem obdobju v največji meri skrbeli prav v Sloveniji.

Ob zatonu svoje športne poti je dvakrat domače okolje kot tekmovalka okusila tudi Petra Majdič, ko se je tedaj za organizacijski korak odločila Rogla, kjer je naša najboljša tekačica doslej največ vadila. Tokrat v svet smučarskega teka na najvišji ravni vstopa Planica, ki nima le te ambicije, da bi se tekači pri nas ustavila enkrat ali dvakrat ali pa denimo dokler bo v smučini še ena naša bronasta olimpijka Vesna Fabjan.

Planica se bo več kot osem desetletij po prvih mednarodnih skakalnih tekmah z najboljšimi predstavila tudi v teku. V največji meri smo že ob ideji, da bi Planica nekdaj gostila tudi svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, nekateri poudarjali, da brez tekaških tekem v tem delu naše dežele nikakor ne bo šlo.

Ta dan bomo najprej danes s treningom najboljših ter s tekmovanji v sprintih jutri in v nedeljo zdaj tudi dočakali. Če kdo misli, da so s tem vrata svetovnega prvenstva v klasičnih disciplinah že odprta pa se seveda močno moti. Obilo stvari bo potrebno še postoriti, je pa zdaj dokončno res, da svet nordijskega dela smučarske družine ve, da imamo pri nas tudi dostojno tekmovališče, ki lahko gosti tudi tako zahtevno tekmovanje kot je svetovno prvenstvo.

In ko zdaj prideš v Planico ji s svojo mogočnostjo kar osmih skakalnih naprav pod Poncami in zelo prijetnega stadiona pod Cipernikom na svetu res nihče ni kos. Toda zdaj bo najbolj pomembno poskrbeti še za vsebino na tekaškem delu novega nordijskega centra. Slej ali prej bo potrebno k nam pripeljati še tekmo svetovnega pokala v nordijski kombinaciji. In zanimivo je, da je o tem že povpraševal prvi mož kombinatorcev Lasse Ottesen. Že v teh dneh, ko so kombinatorcem odpovedali kar tri tekmovanja bi Planica zlahka vskočila, saj ima pripravljeno tako veliko Rožman-Bloudkovo skakalnico kot dva kilometra tekaške smučine.

Seveda pa bi tudi to podobno kot tekaška tekma prinesla obilo stroškov. Tekaške naj bi pokrili s pomočjo domačih pokroviteljev, upajo pa tudi na kakšen tisoč prodanih vstopnic oba tekmovalna dneva. Planica je že tako ali tako cilj marsikateremu izletniku ob koncu tedna. Ko bo jutri in v nedeljo vse skupaj lahko združil še z ogledom najboljših tekačev pri nas bo zadovoljstvo toliko večje. Seveda bomo na veliki planiški tradicionalni marčevski praznik še počakali dva meseca, vsaj delček generalke pa ne bi bil odveč že konec tega tedna, ki se bo v nedeljo v Planici končal tudi z mednarodnim dnem snega.

Dare Rupar