Danes mobilnih telefonov še zdaleč ne uporabljamo le za telefoniranje in pošiljanje kratkih sporočil. Več tehnologije pa pomeni tudi več tveganja. Tokrat so potrošniške organizacije na testu preizkusile devet namenskih aplikacij za zaščito pred virusi in hekerskimi napadi na telefonih.

Da bi se izognili virusom in hekerskim vdorom na mobilne telefone, so potrošniške organizacije testirale devet namenskih aplikacij za zaščito pametnih telefonov, vendar rezultati niso bili zadovoljivi: “Podjetja sicer ponujajo zaščito, a je ta slabša in manj učinkovita kot pri računalnikih”, razlaga Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

“Podobno kot pri računalniku se telefon, ki ima virus začne čudno obnašati, njegovo delovanje se upočasni, kakšne stvari pa lahko ostanejo popolnoma skrite.” – Boštjan Okorn

Le ena izmed aplikacij se je torej izkazala pri iskanju ukradenega telefona. Ta ne omogoča samo tega, da zlahka najdemo telefon, ampak tudi brisanje podatkov v njem, še prej pa celo izdelavo varnostne kopije. Edino, na kar mora biti uporabnik pozoren, je, da prilagodi vse nastavitve, preden mu telefon ukradejo.

Za letno licenco, s katero naj bi pametni telefon zavarovali, moramo odšteti približno od 10 do 30 evrov. Pa vendar se pred virusi lahko dovolj učinkovito zavarujemo tudi brez nje: “Sam na telefonu nimam nobene aplikacije za začito pred virusi in hekrskimi vdori, pazim, kaj naložim na telefon”, dodaja Okorn. 

“Zaradi vdora na telefon se na nas ne obrne veliko ljudi. To se zgodi, ko se uporabnikom zdi, da imajo na telefonu nameščeno Spyware. Gre za napako v delovanju telefona ali nameščenih aplikacij.” – SICERT

Aplikacijo za sledenja lahko naloži tretja oseba samo v primeru fizičnega dostopa do našega telefona, možno pa je tudi, da bi si uporabnik sam nepremišljeno naložil kakšno sledilno aplikacijo, ki bi bila zamaskirana kot neškodljiva. V tem primeru velja nasvet, nalagajmo samo aplikacije iz preverjenih virov (Google Play Store, iStore). Če sumimo, da imamo na telefonu škodljive aplikacije, bo pomagalo, da ga ponastavimo na tovarniške nastavitve.

Neja Jerant