Mama je iz njunih življenj odšla nenapovedano, si ustvarila novo življenje in stika z otrokoma skorajda nima več, oče, ki je zaradi kronične bolezni pogosto hospitaliziran, pa ni imel dovolj sredstev niti za plačevanje najnujnejših življenjskih stroškov. Tako mamin odhod kot negotova prihodnost sta na oba otroka močno vplivala, tudi z bistveno slabšim šolskim uspehom in Vesnino izgubo dveh let šolanja. Čeprav je Jan velik nogometni talent, je treninge pogosto izpuščal, ker je bil oče v bolnišnici ali ker ni imel niti za bencin, da bi ga odpeljal na treninge, smo v njuni zgodbi povedali lani …Zdaj se je njihovo življenje precej spremenilo.

Pomoč je dala Vesni povsem nov zagon za nadaljnje šolanje, Janu pa možnost za uspešno športno kariero

Slabo leto je, kar smo predstavili zgodbo najstnikov Vesne in Jana: mama je iz njunega življenja odšla nenapovedano, si ustvarila novo življenje in stika z otrokoma skoraj nima več, oče, ki je zaradi kronične bolezni pogosto v bolnišnici, pa ni imel dovolj sredstev niti za plačevanje najnujnejših življenjskih stroškov.

Čeprav je Jan velik nogometni talent, je treninge pogosto izpuščal, ker je bil oče v bolnišnici ali ker ni imel niti za bencin, da bi ga odpeljal na treninge. In precej poslušalcev je ganila Vesnina preprosta želja, da bi imela toliko denarja, da bi si lahko prvič v življenju v gostilni naročila polnjene lignje in se jih do sitega najedla.

Možnost za povsem drugačno življenjsko pot

Vsa pomoč, ki so jo po objavi zgodbe družini namenili poslušalci, je znova dokazala, kako je mogoče s z materialno podporo in le nekoliko večjo finančno varnostjo otrokom odpreti povsem nove življenjske možnosti, jim dati zagon za uresničitev svojih ciljev in celo za postavljanje novih.

Odziv je bil res velik, ljudje z vseh koncev Slovenije so nam podarili hrano, oblačila in obutev, celo televizor, kolo, pa mešalnik za sadje in mikrovalovno pečico! Zelo smo bili veseli, končno sem lahko oblekla stvari, ki so mi bile všeč, saj je bilo prej že na daleč vidno, da imam stara in ponošena oblačila, zdaj pa nosim izjemno lepe stvari, tudi nekaj kosov uglednih blagovnih znamk oblačil in obutve sem dobila, sploh nisem mogla verjeti,” je v imenu celotne družine navdušena Vesna. “Tudi hrana ni več tako velik problem, in da, dobila sem kar nekaj ponudb za lignje. Že pri prvi porciji sem se jih tako najedla, da sem se drugim ponudnikom morala kar zahvaliti za povabilo,” v smehu doda.

Upam, da je pred Janom lepa kariera

Veliko lažje je tudi za Jana, nekaj nogometne opreme so mu podarili poslušalci, nekaj opreme pa znani nogometaši, kar mu je res veliko pomenilo, seveda tudi to, da so mu njegovi vzorniki pisali na naš mail! Ker je bilo nakazanih kar nekaj sredstev, ni več težav s prevozom na trening, z opremo pa seveda tudi ni imel več težav, tudi nekaj žog je dobil, tako, da je lahko treniral tudi v stanovanju,” se pošali Vesna.

V novem klubu je spoznal tudi nove prijatelje, lepo so ga sprejeli, z veseljem trenira in v prejšnji sezoni je dal veliko golov. Tako, da upam, da je pred njim lepa kariera!

Vesna razmišlja celo o študiju

A tudi Vesna je s tem, ko jim je bilo odvzeto velikansko breme negotovosti in finančne stiske, dobila povsem nov zagon in že kuje nove načrte: “V šoli sem se veliko lažje učim, bolj sem zavzeta, tudi uspeh je veliko boljši. Zdaj imam še prakso, a naslednje leto zagotovo načrtujem vpis v še nekoliko težji program, da bom imela dva poklica. Želim si na maturo in prvič resno razmišljam tudi o študiju,” načrti kar vrejo iz najstnice.

Veliko veliko lažje, je, stokrat lažje, ker imamo nekaj finančne varnosti in nas ne skrbi, ali bomo lahko ostali v stanovanju in s čim bomo plačali stroške. Tudi odnosi med nami so se spremenili, ati ni več tako nervozen, kot je bil, ne kregamo se več, tudi z bratom se veliko bolje razumeva, res se je vse zelo spremenilo. Hvala, ker ste nam pomagali, hvala, ker ste to naredili za nas!

 

Jana Vidic