Avtomobilsko prometne novosti z Janezom Martinčičem.

Lahko bi rekli, da ima avtomobil Mini Cooper z nekdanjimi miniji skupno samo še ime, vse ostalo pa je – recimo kar maksi. Ob tem, da so avtomobili precej večji in prostornejši (trivratna izvedba zdaj meri v dolžino že 382 cm, širok pa je kar 173 cm), so seveda tudi tehnološko zelo napredni – Bavarci dobro vedo, da brez tega ni nič.

Ena od značilnosti mini cooperja je prav gotovo smisel za živahnost in okretnost; avtomobilu so vzmetenje naravnali bolj športno, tako da pretirane udobnosti za potnike ne ponujajo – še posebej ne za zadaj sedeče. 100-kilovatni 1,5 litrski trivaljni bencinski motor smo že doživeli v BMW-ju in pričakovano se je seveda izkazali tudi v Mini Cooperju, brezhibno je deloval tudi ročni šest stopenjski menjalnik. Ob ne preveč lenobni vožnji, kakršne ta avtomobil pravzaprav ne mara, se da povprečje porabe držati okoli šestih litrov in pol, kar ni pretirana postavka.

Tudi novodobni Mini Cooper je avtomobil, ki ga potencialni kupci morajo nekako doumeti in razumeti. Ne gredo slučajno v prodajni salon in rečejo: »Pa dajmo tokrat kupiti enega Minija!«

Cooper z bencinskim trivaljnikom stane nekaj čez 20 tisočakov, ko pa ga še malo obogatijo z dodatki in ga okrasijo (kot so testnega), pa se približamo 30 tisočakom …

Ker smo pred nekaj tedni tako dobro opravili svojo novinarsko nalogo, danes natančno poznate razliko med Fiatovimi Dobloji z oznako Proffesional oziroma Dobloji Cargo in »navadnimi« Dobloji. Po poročilu o vozilu namenjenemu komercialni rabi, smo nekaj časa preživeli še v Dobloju, ki je namenjen zgolj prevozu potnikov – in njihove, lahko tudi kar obsežne prtljage. V tokratni oddaji Avtomobilsko-prometne minute pa smo nekaj minut posvetili tudi izboru kakovostnih zimskih gum.

Janez Martinčič