Nocoj ob 21.30 si lahko na I. programu Televizije Slovenija premierno ogledate dokumentarni film Matija Vertovec, veliki um slovenskega naroda; posnet je bil po scenariju Mateje Rosa in Maruše Prelesnik Zdešar ter v režiji Marka Naberšnika.

Nocoj ob 21.30 si lahko na I. programu Televizije Slovenija premierno ogledate dokumentarni film Matija Vertovec, veliki um slovenskega naroda v režiji Marka Naberšnika.

Duhovnik, kemik, geograf, zgodovinar, zvezdoslovec, pridigar, poliglot in prvi učitelj slovenskih vinogradnikov, vse to je bil Matija Vertovec, ljudski učitelj z začetka 19. stoletja, čigar nauki so po 200 letih še vedno zelo aktualni“, pripovedujeta soscenaristki filma Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar.

Matija Vertovec je v Podnanosu pustil velik pečat. Leta 1842, ko je tukaj služboval, je v svojem eseju Vinske trte, hvala dal pobudo, naslovil jo je na prvega pevca, s čimer je mislil na Prešerna (ki mu je pravil pesnik ljubezni), za slavospev oziroma odo vinski trti in vinu. In leta 1843 je France Prešeren res objavil Zdravico“, v filmu razkrije Jožica Kodre.

Kaja Kokot Žanič