"Pri študiju ekonomije me je ustavila matematika. Opravil sem dve tretjini izpitov, brat mi je hotel pomagati, pa ni imel živcev, da bi delal z mano!"

"A boste eno kavo?" pred vsakim pogovorom vpraša Vanja Lokar. In lahko ste prepričani, da bo kava odlična. Kako tudi ne, saj se njegovo življenje že več kot 40 let vrti bolj ali manj okoli nje!

S kavo je trgoval večji del svojega življenja, zaradi kave je obredel svet, dobički, ki jih je koval s kavo, mu omogočajo, da je strasten zbiralec dragocenega porcelana in drugih umetnin.

Zaradi kave imajo na gradu Bogenšperk izvirnik Slave vojvodine Kranjske in ne nazadnje zaradi kave in Vanje Lokarja imajo Slovenci v Trstu na trgu Oberdan spet slovensko knjigarno, Tržaško knjižno središče.

Poslovno pot je sicer začel kot trgovec z lesom. Ko je imel 25 let in se je poročil, pa se je posvetil poslu s kavo.

"Ugotovil sem, da za en tovornjak s prikolico lesa izgubiš ves dan za meritve in kontrolo, vrednost tega pa je bila milijon lir in pol. S tem denarjem pa ste dali v kombi nekaj vreč kave in je bilo v petih minutah opravljeno. Kakšne cifre lahko obračaš z enim in kakšne z drugim poslom – to me je prepričalo, da sem vstopil v podjetje s kavo svojega tasta, od katerega sem se veliko naučil."

Begunec iz Ajdovščine je tako postal eden najbogatejših Slovencev v Trstu in okužil se je z zbirateljsko strastjo. Danes je prepričan, da je treba tudi največja umetniška dela kdaj dati na trg.

Miha Švalj