Novinar, v katerega zapisu se ne želi najti skoraj nihče iz javne sfere. Ve tudi to, koliko časa potrebujete do vrhunca, kje se ljubite na črno in kako ste s taščo utajili davek od prepisa stanovanja. Bojan Požar!

V petindvajsetih letih novinarstva je Bojan Požar izgubil le tri ali štiri tožbe!

Bojan Požar je enfant terrible slovenskega novinarstva in tudi urednik spletnega tabloida, v katerega zapisu se ne želi najti skoraj nihče iz javne sfere. Ve, koliko časa potrebujete do vrhunca, kje se ljubite na črno in kako ste s taščo utajili davek od prepisa stanovanja. Sposoben je pridobiti podatek, ki bi strmoglavil predsednika vlade (ena je zaradi njega že padla!), a zanj bi morala opozicija odšteti veliko. Milijon, če bi ga imela. Tako pa vsaj 200.000 evrov. Informacij ne selekcionira, ampak jih objavi brez tehtanja. Vendar ne vsega, nekaj podatkov gotovo ostane neobjavljenih.

“Vse, kar napišem, nekje preberejo, v takšni ali drugačni obliki.”
– Bojan Požar

Naši tabloidi, v nasprotju z rumenimi mediji na Zahodu pa tudi na preostalem Balkanu, predstavljajo nekakšno oazo, “zapuščino Bernarde Jeklin in FDV-ja”. Pri 90 odstotkih tako imenovanih “paparaco zgodb” gre za samopromocijo, “Instagram in ostali sodobni mediji pa uničujejo poklic paparaco fotografov“. V svoji 25-letni novinarski karieri se ni mogel izogniti tožbam, a šteje le tiste, ki jih je izgubil. Teh je malo – le tri, štiri.

“Da pridejo informacije same do tebe, moraš imeti nek status, in jaz ga imam. Splača se priti do mene.”
– Bojan Požar

Miha Šalehar