Na piedestalu je gostovala goriška skupina Koromač s prvencem z naslovom ''Punk Enough?''.
Koromač je na slovensko glasbeno prizorišče stopil leta 2009 kot trio. Leta 2013 se je trio razširil v šestčlansko zasedbo, ki se je predstavila tudi na koncertni turneji Klubski maraton Radia Študent 2013.
Koromač ustvarja avtorsko glasbo, v kateri prepleta različne rockovske in jazzovske žanre. V skupini delujejo: kitarista Aljaž Škrlep in Peter Kastrin, basist Matjaž Bajc, saksofonist Jure Boršič ter bobnarja Urban Kušar in Žiga Ipavec.
Prvenec ''Punk Enough?'', ki ga sestavlja 8 skladb, so posneli in v samozaložbi izdali septembra. Poleg nove plošče pa so javnosti predstavili tudi nikoli prej izdano gradivo z naslovom Who set the lines?, ki je nastalo v crust-punk obdobju izvirne trojice.
V četrtek, 17. decembra, ob 20-ih bo skupina Koromač nastopila na Mini festivalu svobodno improvizirane glasbe in free jazza v Klubu Gromka v AKC-ju Metelkova mesto v Ljubljani.

Skupina Koromač je nastala v trdi zimi leta 2009, v želji, da bi dodala svoj pečat takrat še kar dobro razviti goriški trashersko metalski sceni. S prvo vzpostavitvijo prave celote – Aljaž Škrlep na vokalu in kitari, Matjaž Bajc na bas kitari in Urban Kušar na bobnih – se je načrt spremenil in predstavil pravo naravo skupine: gre za žanrsko ne povsem opredeljeno mineštro, skupek razlik, ki neposredno ne ponujajo osnovnega okvira, v katerem se Koromač lahko misli, kaj šele posluša. Od njihovih metalskih in crust-punkerskih začetkov se je vse to še dalo, leta 2013 pa se je triu pridružila nova trojica: Jure Boršič je s saksofonom zamenjal prej gruleči vokal, Peter Kastrin je s solističnimi vložki na svoji električni kitari dodal novo dimenzijo osnovnim punkerskim linijam in Žiga Ipavec, ki je s svojim nekoliko bolj jazzovskim zvenom bobnov in nenazadnje tudi igranjem, ki temelji na bolj ali manj iz jazza izhajajočih načel, skupaj s saksofonistom dežurni krivec, da Koromač uvrščajo med nekakšne kvazi-jazzovske skupine. Njihovo glasbeno obzorje se je nemudoma odprlo in ponudilo povsem nov in svež spekter možnosti glasbenega ustvarjanja. Prva in povsem naravna poteza novonastale glasbene skupine je bila prijava na že tradicionalni Klubski maraton, ki poteka v organizaciji Radia Študent.

Letos septembra je skupina pogojno rečeno izdala svoj glasbeni prvenec – poleg nove plošče je namreč javnosti predstavila tudi nikoli prej izdano gradivo z naslovom Who set the lines?, ki je nastalo v crust-punk obdobju izvirne trojice. A vendar je glavno pozornost prav upravičeno vzbudil prvenec Punk enough?, ki je v javnosti požel najrazličnejše odzive. Ploščo sestavlja 8 skladb; večinoma gre za prav posebne kreativne priredbe starih Koromačevih komadov, in sicer do stopnje skorajšnje nerazpoznavnosti.

Koromač bo v četrtek, 17. decembra 2015, ob 20-ih nastopil na Mini festivalu svobodno improvizirane glasbe in free jazza v Klubu Gromka v AKC-ju Metelkova mesto v Ljubljani.

Skupina trenutno ustvarja material za novo ploščo, katere izid drzno napoveduje leta 2016.

Tudi o tem v pogovoru s člani skupine Koromač ob glasbi s prvenca Punk Enough?  v oddaji Na piedestal .

Jolanda Fele