"Danes sem zaskrbljen nad tem, kar se dogaja. Žičnate ograje na meji niso rešitev, čustveno in človeško se mi žica upira"

Sokrat je filozofijo opredelil kot ljubezen do modrosti. Modrost pa ni samo znanje, je tudi etika, iskanje smisla, dobrega in lepega, ki odgovarja na temeljna bivanjska vprašanja. Prav to filozofija pomeni tudi Marku Uršiču. Njegov opus sega na področje logike, iz katere je doktoriral, pa tudi metafizike in filozofije religije, zadnja leta pa se posveča predvsem filozofiji narave.

Pravi, da se ljudje velikokrat premalo zavedamo čudovitega dela narave in premalokrat pogledamo v nebo, v zvezde, ki se najlepše vidijo pozimi. Sam jih največkrat opazuje na Krasu, ki je poleg Ljubljane njegov dom. Tam tudi piše.

Pisanje mu pomeni razvoj duha in letos je po več kot 15-ih letih pisanja izšla zadnja knjiga iz tetralogije, njegovega življenjskega dela, z naslovom Štirje časi. O svetu takrat in danes, o času in filozofiji nam je pripovedoval redni profesor na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani Marko Uršič.

"V svojem razmišljanju izhajam iz klasične opredelitve filozofije – to je ljubezen do modrosti. Modrost ni samo znanje, etika, iskanje dobrega ... Ko slišim misel, da je filozofija zgolj nakladanje, sem žalosten. Zame je filozofija iskanje smisla."

Skozi čas se spreminjajo teme filozofije. Danes je filozofija bolj usmerjena v socialne probleme, manj je zanimanja za analitsko filozofijo. "Filozofi smo maksimalisti, deloma so naše misli utopične, in to ni najboljši recept za vladanje. Tudi Lenin je bil filozof, pa vemo, da se ta poskus realnega socializma ni končal dobro."

Filozof Marko Uršič je pripadnik srečne generacije. "Sem pripadnik generacije 1968, takrat se je pojavil klic po spremembi družbe. Ves svet nam je bil odprt, navdajal nas je optimizem, da bo prihodnost samo še lepša."

"Danes sem zaskrbljen nad tem, kar se dogaja. Žičnate ograje na meji niso rešitev, čustveno in človeško se mi žica upira."

Marko Uršič se danes najbolj ukvarja s filozofijo narave in kozmologijo: "Pri filozofiji narave ne gre za filozofijo znanosti, ampak je eden od temeljnih poudarkov odnos med naravo in duhom."

"Pri kozmologiji pa ne gre za postavljanje matematično-fizikalnih modelov, tega ne znam. Gre bolj za razmišljanje o tem, kaj pomenijo črne luknje, Higgsov bozon ... "

Na Krasu ima tudi teleskop, s katerim pa danes bolj malokrat opazuje nebo in nebesne pojave. "Premalo se zavedamo, kako velik, kako čudovit je ta kozmos, ki nas obdaja. Te dragocenosti narave, bivanja ..."

Filozof Marko Uršič o pisanju tetralogije: "Pišem o štirih časih v prenesenem pomenu – o preteklosti, sedanjosti, prihodnosti in večnosti."

"Nisem romantičen nasprotnik razvoja, skrbi pa me, kaj se iz te virtualizacije sveta lahko dobrega razvije."

Veronika Gnezda