Na boljše možnosti za razvoj dokazano močno vpliva tudi dostopnost do knjig, zato smo s povabilom poslušalcem, naj darujejo knjige, ki jih njihovi otroci in mladostniki ne potrebujejo več, pomagali OŠ Veržej.

Oglasili so se ljudje iz vseh krajev Slovenije. Tudi pisatelji pošiljajo svoja dela!

Pred tremi tedni smo vas povabili k manjši akciji zbiranja knjig za knjižnico OŠ Veržej. To je namreč edina knjižnica tako za otroke s tega kraja kot za mnoge otroke, čez teden nastanjene v posebnem domu za otroke, ki so jih iz kakršnih koli razlogov morali začasno umakniti iz njihovih družin. Javni knjižnici sta v 10 oz. 15 km oddaljenih Ljutomeru oz. Murski Soboti in ker v kraju tako rekoč ni javnega prevoza, pomeni, da je knjižnica še toliko bolj dragocen vir knjig. A ker je – kot povsod – denarja v šolstvu vse manj, šole pa ne dobivajo ločenih sredstev za obnovo knjižne zbirke, se vse pogosteje zgodi, da si novejših, privlačnih in popularnih knjig preprosto ne morejo več kupiti. Zato smo pred dvema tednoma k podarjanju prav takih pozvali naše poslušalce.

“S pomočjo knjige se otroci pričnejo pogovarjati sami s seboj, o tem kakšen problem imajo, in kako ga razrešiti. Knjiga je tudi okno v svet.”
– Vanda Novak

In doslej preštetih novejših, lepo ohranjenih in privlačnih knjig za otroke in mladostnike se je v Veržeju nabralo krepko prek 1500!

Hvala res prav vsem, ki ste kakorkoli pomagali Veržejski knjižnici ali ste kakšnemu drugemu otroku ali šoli pomagali do kakovostnega branja. In ker ja naša akcija doživela tako lepo odziv, bomo morda v prihodnjem letu pomagali še kakšni šolski knjižnici, ki v bližini nima dobro založene javne knjižnice.

Če pa veste za kakšno knjižnico, ki bi si sodelovanja želela, nam to prosimo, sporočite. Da bo tudi ljubezen do branja otrokom z roba dala enake možnosti, za kar si s podporo projektu Botrstvo vseskozi prizadevamo.

“Otroci že hodijo v knjižnico in gledajo, če je na policah že kaj več nastavljenega. Šola je postala prijaznejša.”
– Vanda Novak

Fotogalerija:

Jana Vidic