Po petkovem terorističnem napadu v Parizu je Francija napovedala vojno proti Islamski državi, Združene države bodo okrepile napade, pogovarjala sta se Obama in Putin … Je to pravi odgovor v boju zoper terorizem in kakšne bi bile alternative vojni retoriki oziroma vojni sili za uničenje Islamske države?

Po petkovem terorističnem napadu v Parizu je Francija napovedala vojno proti Islamski državi, Združene države bodo okrepile napade, pogovarjala sta se Obama in Putin … Razmere v Franciji se sicer umirjajo, tudi na letališčih ni pretiranih ukrepov, pravi naša novinarka Nataša Zanuttini: “Na letališču je več pozornosti, a ni čutiti nobene napetosti ali pretiravanja.

Prof. Catherine Chalier, ugledna francoska filozofinja, opozarja predvsem na obveščevalne dejavnosti evropskih agencij, ki bodo v prihodnje po njenem ključne: “Še bodo sledili napadi, treba je odločno ukrepati. Ne moremo pa povsod postaviti policije in vojske.

Je to pravi odgovor v boju zoper terorizem in kakšne bi bile alternative vojni retoriki oziroma vojni sili za uničenje Islamske države? “Samo vojaška akcija ni zadostna ali celovita rešitev nekega problema,” pravi Jernej Müller iz Sektorja za skupno zunanjo in varnostno politiko na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Jernej Müller: “Odgovor ne more biti zgolj represiven, treba je nagovarjati okoliščine, ki vodijo v radikalizacijo in terorizem.”

Janez Markeš, novinar in kolumnist Dela, izpostavlja, da je Slovenija je že naredila prve poteze. “Že pred meseci je stopila na nemško stran. Za Nemčijo so pariški dogodki na nek način razbremenilni, do zdaj je sama nosila breme begunske problematike. Napadi pa so celo Evropsko unijo postavili v položaj, ko bo morala odgovoriti celovito.

Janez Markeš: “Realne možnosti za izbiro ni več. Tuji vojaki bodo prej ali slej vkorakali v Sirijo.”

Utegnila bi se zaplesti begunska problematika. Po zaostritvi odziva proti Islamski državi v Siriji in v Iraku bo namreč tudi beguncev še več. Kako se v tem primeru soočiti z begunsko krizo in ali obstaja realna nevarnost, da bo glavo dvignila evropska “desnica” in začela s prstom kazati na begunce?

Rudi Rizman, sociolog: “Ob napadih v Siriji lahko pričakujemo nove civilne žrtve. Bombardiranje ne more biti dolgoročna strategija, na nek način pomaga islamistom pri rekrutiranju novih borcev.”

Intervju s prof. Catherine Chalier, ugledno francosko filozofinjo in profesorico na univerzi Nanterre, s katero se je pogovarjal Luka Robida:

Sociolog Rudi Rizman o vojni retoriki, evropski desnici in beguncih:

Maja Ratej, Matej Šurc