"K določenim filmom se vračam in pogledam samo en del. Zato mi je všeč ideja DVD-ja, da film razdeli po poglavjih, kot knjigo."

Olmo Omerzu je slovenski filmski režiser, diplomant praške akademije FAMU, ki z velikim uspehom snema filme na Češkem. Pražan, kot si pravi, čeprav ga v tujini kdaj pa kdaj imenujejo za Slovaka, o "svojem" mestu pove, da je živo in polno. "Ko se Hradčani ponoči razsvetlijo, je kot v pravljici.". Hitro je osvojil tudi češki jezik, posebej všeč mu je njegova melodija.

Kljub dolgemu študiju na filmski akademiji sin slovitega lutkarja Silva Omerzuja Ljubljane nikoli ni pretirano pogrešal. Morda tudi zaradi relativno dolgočasne mladosti v blokovskem naselju, ali pa zgolj zato, ker ne čuti domotožja. O tem, ali bi kdaj snemal film pri nas pove: "Slovenija, sploh Ljubljana, je en tak specifično majhen prostor, ki zahteva nek drugačen tip zgodb."

"Scenarij ni pisanje, ampak prepisovanje in preoblikovanje. Forma scenarija je danes zelo matematična."
- Olmo Omerzu

V otroštvu so mu bili všeč vampirski filmi, danes, kljub temu, da je študij že zaključil, filmsko ustvarjanje še zmeraj jemlje smrtno resno. Gre za vrlino, ki jo je vzgojil na filmski akademiji, to pa mu je prineslo tudi posebno zaščito pri profesorjih, denimo daljše roke za oddajo nalog ali več snemalnih dni. Počasi sicer začenja uživati na snemanjih, želi pa si, da bi filme delal z lahkoto.

"Na šoli se tvoj status oblikuje glede na uspehe, ki jih dosegajo tvoji film. Sam sem zato priljubljen med profesorji."
- Olmo Omerzu o študiju na FAMU

Za oba prva celovečerna filma Mlada noč (diplomsko delo) in Družinski film, je prejel nagrade na Češkem in po festivalih v tujini. Družinski film je tudi odprl ljubljanski festival LIFFe in prejel nagrado Fipresci, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev.

"Trend, da so ameriški igralci začeli nastopati v evropskih filmih, mi je všeč."
- Olmo Omerzu

Nina Zagoričnik