V Bruslju smo se pogovarjali z uglednim britanskim zgodovinarjem, prof. Orlandom Figesom. Večkrat nagrajeni zgodovinar je posebej za Val 202 komentiral teroristične napade v Parizu, evropsko varnostno politiko, razmere v Rusiji. Kaj se lahko o zdajšnjih razmerah naučimo iz zgodovine?

Intervju z uglednim britanskim profesorjem Orlandom Figesom

V Bruslju smo se pogovarjali z uglednim britanskim zgodovinarjem, profesorjem Orlandom Figesom. Večkrat nagrajeni zgodovinar je ob robu konference o položaju medijev v državah vzhodnoevropskega partnerstva in v Rusiji posebej za naš radio komentiral teroristične napade v Parizu, evropsko varnostno politiko, razmere v Rusiji. Kaj se lahko o zdajšnjih razmerah naučimo iz zgodovine?

“Postaviti se moramo v obdobje druge svetovne vojne, dejansko tudi smo v primerljivem stanju. ISIS je nova oblika nacizma! Navdih moramo torej iskati v boju proti nacizmu, v enotnosti, ki sta jo takrat pokazala Evropa in svet. Niti za minuto se ne smemo ustaviti v boju za temeljne principe! To bo zelo težko doseči, saj so ljudje v stanju, kot smo mu priče zdaj, zelo jezni. Toda dejstvo je, da bo treba strniti vrste in se nenehno bojevati, poleg tega pa sprejeti tudi nekatere neprijetne ukrepe, kot sta na primer povečana varnost in večja družba nadzora, kar bo omejilo osebno svobodo. A to je nujno.”

Priporočamo: Orlando Figes gost Evrope osebno

Luka Hvalc