Javne radiotelevizije so dosežek demokratičnega razvoja. Zakaj jih javnost potrebuje? Ker je njihovo poslanstvo, da služijo javnosti, da so verodostojne, neodvisne, da profesionalno delajo za vse. Skoraj povsod imajo imajo javni RTV servisi težave. Javne radiotelevizije doživljajo kritike, politične pritiske, klestenje proračunov, nekatere kritike so upravičene, za številnimi pa se skrivajo drugi interesi, predvsem želje po vplivu in podrejanju … Zaradi vsega tega je pomembno, da so javne radiotelevizije povezane v močno organizacijo, EBU, ki jo že šest let vodi generalna direktorica Ingrid Deltenre.

Z dobrimi programi bo javnost dobila odgovor, zakaj je RTV-servis potreben

Evropska zveza javnih radijskih in televizijskih postaj združuje 780 televizij in več kot tisoč radijskih postaj, ki oddajajo v 123 jezikih. Generalna direktorica EBU Ingrid Deltenre je pojasnila tudi, zakaj javnost potrebuje javni RTV-servis.

"Prihodnost javne radiotelevizije je odvisna od mladih, mlade pa izgubljamo. Začne se že pri zaposlenih v javnih servisih. Če smo odkriti, moramo priznati, da smo v povprečju starejši, v javnih radiotelevizijah ne dela veliko mladih … "

Pred 20 leti smo poznali 900 televizijskih kanalov, danes jih imamo vsaj 4500 in številne digitalne platforme. Radio in televizija delata dobro, a če se vprašamo, kaj počnejo mladi, si moramo priznati, da ne gledajo televizije: "Radio pri mladih igra pomembnejšo vlogo kot televizija, verjetno zaradi glasbe. Mlade izgubljamo, s tem bi se morali resno ukvarjati."

Javni RTV-servisi bi morali biti odlični, verodostojni in hitri

"Zaradi vseh novih tehnologij je treba spremljati druge, večje igralce na medijskem področju. Kot manjša RTV-organizacija smo težko prvi in najboljši, zato moramo analizirati, kaj počnejo BBC,  Netflix, Spotify  …"

Hitrost je lahko tudi tveganje, hkrati pa je nujnost: "Ko se nekaj zgodi, če smo zanesljiv in verodostojen vir informacij, bodo ljudje vključili javni RTV. Če pa na javnem radiu ali televiziji ne bodo našli tistega, kar iščejo, bodo iskali druge vire. In  bodo tam tudi ostali." Treba je najti model, da si lahko hiter in korekten.

Težave so povsod, tudi finančne. A javni RTV-servisi ostajajo najbolj verodostojni viri informacij, javnost jih ima rada, ljudje jim verjamejo.

"Iz zgodbe v Grčiji smo se naučili, da obstoja javnega servisa ne smemo jemati kot samoumevnega. Čeprav svoje delo opravljamo dobro, ga lahko drugi ocenijo nasprotno in mogoče se odločijo za zaprtje."

Vse javne radiotelevizije zrejo v Veliko Britanijo. BBC je vzor in navdih za ustvarjalnost, verodostojnost. Britanci ga imajo radi, tudi politiki zato ne morejo delovati proti.

"Če je javni servis dober, bodo tudi komercialni programi boljši, saj javnost postavi višje standarde. To je že dobro vidno v Veliki Britaniji."

Begunska kriza je resničnost, s katero se moramo sprijazniti: "Tukaj bo prihodnjih deset ali dvajset let. Obnašati se moramo profesionalno. Razmišljamo tudi o programih za begunce, zagotovo že kje nastajajo, a o tem še ne morem govoriti."

"Evrosong je spodbuda za številne ljudi"

Javnost ima Evrosong rada, skupaj ima 200 milijonov gledalcev. To je zagotovo največji in najstarejši razvedrilni šov na svetu, zato je v Guinessovi knjigi rekordov: "Pomembno je, da država zmagovalne skladbe lahko organizira prihodnje tekmovanje, na srečo do zdaj nismo imeli težav s tem."

Tatjana Pirc