V torek, 24. novembra 2015, smo v oddaji Izštekani na Valu 202 razgalili Same babe, ljubljanski bend brez primere. No, primer, figur in drugih slogovnih učinkov je v njihovi uglasbeni poeziji več kot dosti. Nikoli pa se ne zdi dosti njihove muzike. Zato se pri tem, že četrtem izštekanem nastopu Samih bab v zadnjem desetletju, stvar ne bo ustavila! Same babe bodo namreč tudi del letošnjega velikega koncerta Izštekanih 10 8. decembra 2015 v Kinu Šiška. Torkovo studijsko oddajo pa si lahko privoščite tudi v spletnem video prenosu

“Same babe so dragulj, ki ga bo zgodovina slovenske popularne glasbe uvrstila nekam med Ježka, Sepeta, Marka Breclja, Buldožerje, Ano Pupedan in slovenski pank. Bend, ki preprosto zveni. Bend, ob poslušanju katerega te ne zanima, kaj je in kaj ni in iz česa je in iz česa ni njihova muzika. Ker preprosto uživaš. In veš, da so to Same babe. Ker noben drug bend ne zveni tako. Tako odlično!”

Ta navedek Same babe zelo često vključujejo v svoje predstavitve. Spisal ga je avtor in voditelj Izštekanih Jure Longyka pred skoraj desetletjem. Danes lahko ugotovimo le, da še vedno drži. In ga navedemo znova.

Pred devetimi leti, ko so v Izštekanih nastopile prvič, jih je Jure Longyka napovedal kot "imenitno bando štirih mož". Letos je geslo “imenitna banda šestih mož”. Od kod ta pribitek? Kje je razlika? Kaj se je zgodilo? Kakšna je geneza te izjemne slovenske glasbeno-pesniške travestije? Ni namen tega zapisa široko odgovarjati na ta vprašanja. Povejmo le, da so nastale leta 2003 kot priložnostni kvartet za nastop na literarni večerji, posvečeni pesniku Janezu Menartu. Odtlej z velikim užitkom mešajo avtorske in ljudske, šanson in pank, uglasbljajo velike slovenske poete in predelujejo velike slovenske rokerje. In kajpak sila učinkovito zlagajo svoje songe.

V Izštekanih na Valu 202 so bile Same babe še dvakrat kot epizodistke, torej posebne gostje osrednjih nastopajočih Kombinatk junija 2010 ter Katarine Juvančič in Dejana Lapanje februarja 2014. V tokratnem celovečernem izštekavanju pa so se odločile zares pokazati drobovje svoje intime. Naslov njihovega novega, posebnega, predrugačenega programa, ki ga na koncertih še nikoli niso igrali, je bil “Razgaljene”. Zanj so pripravile kar 22 skladb, od tega je ducat in pol novitet, za pest prearanžiranih, kar osem pa so jih v oddaji odigrale premierno! Ob tem so odstrle nastanek benda, razvoj, način skupnega ustvarjanja in vplive.

"Glede na to, da smo Same babe v temelju akustičen bend, ki se predvsem zadnja leta vse pogosteje pojavlja tudi v elektrificirani obliki, verjetno ne bi bil za oddajo in poslušalce prav noben izziv vztrajati pri zgolj enem od omenjenih aranžerskih prijemov. In ker »izštekanost« v kontekstu oddaje razumemo predvsem v smislu nekakšne intime ter ker se vanjo po devetih letih vračamo že drugič, smo se odločili, da se pač intimno razgalimo. Ker pa gre za radijsko oddajo in potemtakem seveda ne moremo razgaliti svojih perfektnih oblin, smo se odločili da pač razgalimo zgodbo našega benda in njegovih članov. In paradoksalno (ker je paradoks ujet tudi že v sam naziv naše zasedbe), se skozi lastno zgodovino ne bomo sprehodili s pomočjo preverjenih »hitov« temveč s pomočjo čisto novih komadov," so ob tej priložnosti povedale Same babe.

Sekstetu mož v sestavi Miha Nemanič, Marko Voljč, Marko Jelovšek, Uroš Buh, Matjaž Ugovšek in Viki Baba se je pridružila tudi – baba. Pardon, ženska. To je pesnica in pevka Maja Predatoria, ki je v zadnjih dveh letih stalna gostja oziroma neobvezna članica benda.

Ljubljanski bend brez primere se je razgalil na Valu 202

V torek, 24. novembra 2015, smo v oddaji Izštekani na Valu 202 razgalili Same babe, ljubljanski bend brez primere. No, primer, figur in drugih slogovnih učinkov je v njihovi uglasbeni poeziji več kot dosti. Nikoli pa se ne zdi dosti njihove muzike.

Fotogalerija Samih bab (Foto: Alan Orlič)

Zato se pri tem, že četrtem izštekanem nastopu Samih bab v zadnjem desetletju, stvar ne bo ustavila! Same babe bodo namreč tudi del letošnjega velikega koncerta Izštekanih 10 8. decembra 2015 v Kinu Šiška. Torkovo studijsko oddajo pa si lahko privoščite tudi v spletnem video prenosu

“Same babe so dragulj, ki ga bo zgodovina slovenske popularne glasbe uvrstila nekam med Ježka, Sepeta, Marka Breclja, Buldožerje, Ano Pupedan in slovenski pank. Bend, ki preprosto zveni. Bend, ob poslušanju katerega te ne zanima, kaj je in kaj ni in iz česa je in iz česa ni njihova muzika. Ker preprosto uživaš. In veš, da so to Same babe. Ker noben drug bend ne zveni tako. Tako odlično!”

Ta navedek Same babe zelo često vključujejo v svoje predstavitve. Spisal ga je avtor in voditelj Izštekanih Jure Longyka pred skoraj desetletjem. Danes lahko ugotovimo le, da še vedno drži. In ga navedemo znova.

Pred devetimi leti, ko so v Izštekanih nastopile prvič, jih je Jure Longyka napovedal kot “imenitno bando štirih mož”. Letos je geslo “imenitna banda šestih mož”. Od kod ta pribitek? Kje je razlika? Kaj se je zgodilo? Kakšna je geneza te izjemne slovenske glasbeno-pesniške travestije? Ni namen tega zapisa široko odgovarjati na ta vprašanja. Povejmo le, da so nastale leta 2003 kot priložnostni kvartet za nastop na literarni večerji, posvečeni pesniku Janezu Menartu. Odtlej z velikim užitkom mešajo avtorske in ljudske, šanson in pank, uglasbljajo velike slovenske poete in predelujejo velike slovenske rokerje. In kajpak sila učinkovito zlagajo svoje songe.

V Izštekanih na Valu 202 so bile Same babe še dvakrat kot epizodistke, torej posebne gostje osrednjih nastopajočih Kombinatk junija 2010 ter Katarine Juvančič in Dejana Lapanje februarja 2014. V tokratnem celovečernem izštekavanju pa so se odločile zares pokazati drobovje svoje intime. Naslov njihovega novega, posebnega, predrugačenega programa, ki ga na koncertih še nikoli niso igrali, je bil “Razgaljene”. Zanj so pripravile kar 22 skladb, od tega je ducat in pol novitet, za pest prearanžiranih, kar osem pa so jih v oddaji odigrale premierno! Ob tem so odstrle nastanek benda, razvoj, način skupnega ustvarjanja in vplive.

“Glede na to, da smo Same babe v temelju akustičen bend, ki se predvsem zadnja leta vse pogosteje pojavlja tudi v elektrificirani obliki, verjetno ne bi bil za oddajo in poslušalce prav noben izziv vztrajati pri zgolj enem od omenjenih aranžerskih prijemov. In ker »izštekanost« v kontekstu oddaje razumemo predvsem v smislu nekakšne intime ter ker se vanjo po devetih letih vračamo že drugič, smo se odločili, da se pač intimno razgalimo. Ker pa gre za radijsko oddajo in potemtakem seveda ne moremo razgaliti svojih perfektnih oblin, smo se odločili da pač razgalimo zgodbo našega benda in njegovih članov. In paradoksalno (ker je paradoks ujet tudi že v sam naziv naše zasedbe), se skozi lastno zgodovino ne bomo sprehodili s pomočjo preverjenih »hitov« temveč s pomočjo čisto novih komadov,” so ob tej priložnosti povedale Same babe.

Sekstetu mož v sestavi Miha Nemanič, Marko Voljč, Marko Jelovšek, Uroš Buh, Matjaž Ugovšek in Viki Baba se je pridružila tudi – baba. Pardon, ženska. To je pesnica in pevka Maja Predatoria, ki je v zadnjih dveh letih stalna gostja oziroma neobvezna članica benda. In še to: soroden koncert bodo Same babe priredile tudi 15. januarja 2016 v Štihovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma.

POGLED NAPREJ:

8. decembra 2015 ob 20. Val 202 v ljubljanskem Kinu Šiška znova pripravlja posebno rajžo letošnjih Izštekancev z naslovom Izštekanih 10. Smetano svojih izštekanih nastopov bodo stepali: ljubljanski raperski duo Murat & Jose, izjemni glasbeni avtor in basist Robert Jukič s projektom “Ženske”, tokrat bosta z njim nastopili nekdanja tabujevka Nina Vodopivec in operna pevka Gordana Hleb; Primorska region’s own gangsta raper Smaal Tokk; angažirani rokerji s Celjskega BO!; pesniško-glasbeni dvojec Natriletno kolobarjenje s praho, mariborski alternativci Nina Bulatovix, keltski folkpankerji Happy Ol’ McWeasel, metalske legende Noctiferia, vedno neulovljive Same babe, čudoviti ženski rock duo All Strings Detached in temačni altercountryjaši Monowi Twins. Za češnjo na torti bodo z godali poskrbeli člani Simboličnega orkestra, za dobro vago pa posebni gostje Mi2. Vstopnice so že v prodaji na prodajnih mestih Eventima in na www.eventim.si.

Najavni spot za Izštekanih 10:

Izštekani načrti:

Da bo mera zares polna in se bo leto končalo, kot se šika, bodo Izštekani poskrbeli 29. decembra 2015, ko bo na sporedu posebna pregledna oddaja Izštekani v letu 2015. Avtor in voditelj oddaje Jure Longyka bo v uro in pol zamešal najboljše trenutke vseh letošnjih oddaj, vključno z veličastno decembrsko.

19. januarja 2016 pa bo dan za patetiko. Oziroma za Patetico. Ta legendarni štajerski bend je več kot desetletje po prvem bumu objavil novo ploščo “Vse je v redu z mojo dušo”. Drugače kot smo vajeni iz slavne preteklosti, so na novem albumu le avtorske skladbe. In to dobre! V Izštekanih bo Patetico ponudil zmes novega in starega repertoarja, nikoli posnete predelave, ob klavirju tudi harmoniko in še kakšno posebno preglasitev svoje muzike. Lepe muzike.

Na spletu so na voljo tudi številni drugi dosedanji Izštekani. Kliknite nawww.val202.si/izstekani ali http://4d.rtvslo.si/arhiv/izštekani ter izberite oddajo, ki bi jo poslušali. Nekatere so shranjene tudi v video obliki!

Val 202