Za mnenje o pomenu terorističnih napadov v Parizu smo poklicali teologa in filozofa dr. Edvarda Kovača, ki je velik poznavalec francoske družbe in kulture. Tudi danes je nenehno v stiku s prijatelji in znanci iz Francije.

“Prijatelji iz Francije mi pripovedujejo, da se počutijo ponižane. Francozi imajo namreč radi svojo državo.”

Francija je uvedla izredne razmere (tega ni storila niti ob velikih demonstracijah leta 1968), predsednik Holland je poslal na ulice vojsko: “Ni govora, da bi Francozi protestirali proti vojski na ulicah. To se jim zdi nujno. Francozi gredo zdaj do konca. Mislim, da bodo poiskali zaveznike in da bodo intervenirali proti Islamski državi.”

“Pravilno bomo razsojali, če bomo znali pravilno razločevati. Reveže od ekstremistov.”

Profesor Kovač pojasnjuje, da so muslimani v Franciji v veliki večini republikanci. Zdaj pa se bojijo, da bodo sledili ukrepi proti vsem muslimanom. “Islama se nam ni treba bati. Po svoji naravi je humanističen. Bati pa se moramo islamistov, skrajnežev.

Na udaru bodo zdaj predvsem ljudje muslimanske veroizpovedi. Na ulicah Pariza so se že pojavili prvi plakati, ki sporočajo, da se francoski muslimani izrekajo proti terorističnim napadom islamskih skrajnežev.

Francoski muslimani proti terorizmu! Po mestu lepijo plakate in se ograjujejo od Isisa. Iz Pariza @nZanuttini pic.twitter.com/zHBE94G6wc

— Val 202 (@Val202) November 14, 2015

Maja Ratej