Avtomobilsko prometne novosti z Janezom Martinčičem.

Pametne matrične luči so sestavljene iz 16 ločenih LED svetil, ki se lahko ločeno prilagajajo nasproti vozečim.

Če bi verjeli v hudobne vile, bi lahko še vedno trdili, kako Toyoto spreminjanje Corolle v Auris iz leta 2006 še zmeraj tepe po glavi. Medtem ko je bila Corolla tudi v Evropi prepoznaven avtomobil, se Auris tako po malem muči že z drugo generacijo. Čeprav deli vozilo latinski koren z zlatom, je ob njegovi prvi generaciji bilo več dvignjenih obrvi kot česar koli drugega. Šele v drugi generaciji so se strasti pomirile; te dni, ko tudi na naše ceste vozi pomladitev sredi življenjskega cikla druge generacije, pa se zdi, da je tudi za Aurisa napočil čas dokončne udomačitve pod Alpami.

Prenova je obsežna, avtomobil je dobil dramatično drugačno podobo, izboljšano notranjost, vanj pa so vgradili tudi kvalitetnejše materiale. In kako je vse to videti in čutiti v praksi? Prednji del deluje kar nekoliko avantgardno, z ozko režo hladilnika in pripadajoče ozkimi svetili tudi agresivno. Zadnji del avtomobila pa je precej bolj benigen, kombijevski in družinski. Kljub temu pa gre za avtomobil ostrih robov in jasnih linij, ki jih nova led svetila le še poudarjajo. Notranjost, zgrajena okoli masivne in ne preveč razburljive armaturne plošče pa je ta, ki bo najverjetneje še naprej delila. Nekaterim je pač takšen oblikovalski minimalizem všeč, drugi prisegajo na nekaj več baroka tudi v avtomobilih. Sedi se dobro na vseh sedežih in tudi prtljažnik je v skladu s tem kar pričakujemo od kombi limuzin srednjega razreda. Toyota tradicionalno sodi v vrhove različnih anket o kvaliteti izdelkov, Auris ni izjema, pa čeprav gre za evropski izdelek. Nekoliko se pomudimo le še ob agregatu, ki nas je prevažal nekaj ovinkov. Ob klasičnem naboru motorizacije, Auris s prenovo ponuja povsem nov 1,2 litrski turbo agregat. Do sedaj smo v tem območju poznali klasični 1,3 litrski Toyotin motor, ki ga novi 1,2 litrski prisilno polnjeni vsaj uspešno nadomešča, če ne že povsem presega.

Seveda pa ne smemo izpustiti verjetno najpomembnejše novosti, ki jo je najti v prenovljenem Aurisu in še kateri novih Toyot; O skupku tehnologij “saftey sense” smo že podrobno poročali, danes le opomba, da gre za učinkovite sisteme, ki pa jih človek pri zdravi pameti ne bo šel preizkušati v razmerah vsakdanjega prometa. Med obsežnim testom na poligonu Vransko, pa so se tehnologije zgodnjega zaznavanja ovir, samodejnega zaviranja in prilagajanja hitrosti izkazale kot odlično delujoče.

Dobrih osem let je tega kar so pri Fiatu predstavili novi model 500. Zdaj lahko ugotovimo, da je prodajna uspešnica, saj so jih v tem času prodali več kot milijon in pol. Zdaj se je predstavil prenovljeni (ali kot pravijo pri Fiatu prilagojeni) Fiat 500, se pravi, da so tej novi generaciji iz leta 2007 nekoliko spremenili videz in ji dodali nekatere tehnologije. Opazna je sprememba na prednjih žarometih, spodnje luči podnevi uporabljajo LED tehnologijo, nove so tudi zadnje luči. Prenovili so tudi notranjost, drugačna je armaturna plošča z merilniki, na njej je po novem nameščena tudi prestavna ročica. Na voljo je tudi inovativna instrumentna plošča s 7-palčnim barvnim zaslonom, ki prikazuje vse pomembne informacije. Za zdaj sta v ponudbi dva motorja – bencinski 51 kilovatni 1,2 litrski in pa 1,3 litrski turbodizelski MultiJet s 70 kilovati moči, kasneje bodo ponudbo še razširili. Menjalniki so pet ali šest stopenjski ročni ali robotizirani Dualogic. Avtomobil je na voljo kot limuzina ali kot kabriolet, v serijski opremi Pop ali v bogatejši Lounge, najcenejši 500 pa je na voljo za malenkost manj kot 11 tisoč eurov, kar pomeni, da je ob nekoliko bogatejši opremljenosti za nekaj 100 eurov dražji od predhodnika.

Še enega avtomobila, ki se je v teh dneh pripeljal k nam, ne gre prezreti. Predstavlja se čisto nova oplova Astra – nekaj se jih že razkazuje tudi po naših cestah. Da gre za nov avtomobil, je videti že na pogled, novosti, nekatere prav posebne, pa so očem skrite. Najprej – Astra je bila na dieti, shujšala je za 200 kilogramov – kaj to pomeni, si predstavljate. Če vam Astra na cesti slučajno ne bi bila všeč, pa vas zagotovo ne bo motila – tudi ponoči ne, pa čeprav bo imela prižgane dolge luči. Pametne matrične luči so namreč sestavljene iz 16 ločenih LED svetil, ki se lahko ločeno prilagajajo nasproti vozečim vozilom, tako da vas nova Astra ne bo zaslepila. Na voljo je tudi t.i. Opel Eye, ki združuje več funkcij za večjo varnost: prepoznava prometne znake, meri razdaljo do vozila pred vami in opozarja, če se preveč približate, opozarja tudi na nevarnost trčenja in pri nižjih hitrostih tudi samodejno zavira in pomaga ohranjati vozni pas. Tudi za udobje potnikov so poskrbeli in še na ta način izzvali bolj prestižne, možno si je recimo omisliti prezračevanje in gretje zadnjih sedežev. Opel z novim modelom petvratne Astre nadaljuje tudi z ofenzivo novih agregatov, prostornine od enega do 1,6 litra in moči od 70 do 107 kilovatov – spomladi bodo ponudili še najzmogljivejšo različico s 147 kilovati.

Raziskave kažejo, da kar 95 odstotkov ljudi začne avtomobil izbirati in kupovati na spletu, kar pomeni, da pridejo v prodajni salon že dobro pripravljeni in obveščeni. Ker se je obisk na oplovi strani v zadnjem času močno povečal, to kaže na zanimanje za novo Qstro in prodajalce navdaja z optimizmom. Začetna cena za novo Astro je 13.990 eurov, v prihodnjem letu jih kanijo prodati blizu 1400, večina naj bi bila bolje opremljenih. Še to: karavanski SportsTourer bo na voljo spomladi.

Val 202