Kritični umetniki, kot je britanski pisatelj, pisec, založnik ter multiumetnik James Bridle, tudi na družabnih omrežjih iščejo vedno bolj zanimive, domiselne, dostopne in predvsem sodobne načine, kako javnost opozoriti na nekatere žgoče družbene probleme. James s projektom Dronestagram opozarja na novi način vojskovanja z brezpilotnimi letali oziroma droni. Vidi jih kot leteče robotizirane sejalce smrti, ki so se nenadoma pojavili nad nami in čez noč postali vsenavzoči.

James Bridle s svojim projektom predstavlja primer, kako lahko družabna omrežja postanejo orodje družbeno-politične kritike

Kritični umetniki, kot je britanski pisatelj, pisec, založnik ter multiumetnik James Bridle, tudi na družabnih omrežjih iščejo vedno bolj zanimive, domiselne, dostopne in predvsem sodobne načine, kako javnost opozoriti na nekatere žgoče družbene probleme. James opozarja na novi način vojskovanja z brezpilotnimi letali oziroma droni. Vidi jih kot leteče robotizirane sejalce smrti, ki so se nenadoma pojavili nad nami in čez noč postali vsenavzoči.

V projektu Dronestagram s fotografijami Googlovih satelitskih zemljevidov nekega področja evidentira oziroma shranjuje zanesljive informacije o napadih brezpilotnih letal na vojnih območjih ter nato na družabnih omrežjih Twitter, Tumblr in Instagram poleg fotografij doda tudi podatke o napadu, na primer število smrtnih žrtev. In zakaj vse to počne?

Bral sem poročila o napadih brezpilotnih letal zunaj vojnih območij, v Pakistanu, Jemnu in drugod. Napadov je vse več, novice o njih pa ne pridejo do nas. To je nenavadno, še posebno če upoštevamo to, da živimo v obdobju množičnih medijev.
– James Bridle

Ali James Bridle s tem vseeno spodbuja kritično mišljenje in novi, digitalni aktivizem? Pravi, da ne, prej gre za pomoč pri kritičnem novinarstvu, saj so bile slike z Dronestagrama že uporabljene v novinarskih prispevkih, ki opozarjajo na uporabo brezpilotnih letal v vojaške namene. Letos je po treh letih aktivnega dela s projektom Dronestagram, ki je prerasel vsa pričakovanja, zaključil.

Do 20. novembra pa si izsledke projekta Dronestagram lahko ogledate tudi v ljubljanski galeriji Aksioma.

Miha Pongrac