Nekdanjo kapetanko slovenske odbojkarske reprezentance Jasmino Marijo Kara je ljubezen pripeljala v Turčijo, kjer zdaj dela v marketingu moževega gradbenega podjetja.

Jasmina Marija Kara že 8 let živi v Ankari, ki jo je pred tednom dni pretresel teroristični napad. V mestu ni opaziti večjih sprememb, pravi tudi, da se sama ne počuti preveč ogroženo. “Splošna situacija pa ni prijetna. Razmišljaš o tem, če se lahko kaj zgodi, ko se kam odpraviš. Pred letom ali dvema ni bilo tako. Veliko je bilo poročil o napadih na policijo in civiliste.

“Iz pogovorov s turškimi znanci sem dobila vtis, da predsedniku Erdoganu podpora upada. Vsi nestrpno čakajo volitve 1. novembra, nihče pa ne ve, kaj se bo zgodilo potem.”

Turščina se ji zdi precej težek jezik, predvsem zaradi vrstnega reda besed in odsotnosti glagolov imeti in biti. Tega se moraš navaditi.

“Službo sem dobila v podjetju, kjer nihče ni govoril angleško. Tudi zaradi tega sem se naučila dobro turško.”

V nekatere šole lahko prideš samo, če si izžreban. Tako je bilo tudi z Jasmininim otrokom – po žrebu je bil sprejet na drugo šolo, kamor so ga prijavili. Privatne šole so sicer vse plačljive.

“Ankara je za življenje dosti bolj prijazna od Istanbula. Promet sicer je utrujajoč, a mesto je moderno. Ni pa gozdov in zelenja.”

Tadej Košmrlj