Solidno poučeni vedo, da je penologija veda o kazenskih sankcijah, hčer kriminologije in vnučka prava. Z vsemi je povezan dr. Dragan Petrovec, ki za razliko od mnogih naših intelektualcev noče lagodno držati jezika za zobmi, ampak vse sproti pojavljajoče se nepravilnosti v slovenski družbi neprizanesljivo in na mah ošvrkne s kritičnim osebnim pogledom. "Pri študiju prava me je kriminologija posebej zanimala. Že leta 1974 smo si ogledali Goli otok, tudi zato sem postal penolog."

"Sem in tja mi kdo svetuje, da bi se lahko malo umiril. Verjetno bi prihranil kakšen živec, ampak ne bi tako dobro spal."

Vodenje ženskega zapora je bila zanj odlična izkušnja, zdaj, ko je teoretik, lahko upošteva izkušnje iz prakse. Kot strokovnjak zelo nasprotuje smrtni kazni, do nje čuti skrajen odpor. "Nasprotujem tudi zelo dolgim kaznim, saj so samo približek smrtne kazni."

"Vsi imamo veliko več kapacitete za zlo, kot smo si pripravljeni priznati."

Odziva se na različne aktualne tematike, povezane s pravom in kriminologijo. "Zaradi svojih odzivov dobivam tudi skrajno grozilna pisma. Zanimivo je, da so najhujša podpisana."

"Namesto balkanske Švice imamo pri nas še kar balkanski kotel. Nismo žrtev, škodujemo le sami sebi, to zelo dobro počnemo."

Odraščal je s predanostjo klasični glasbi. "Zato sem zamudil precej lepih stvari, ki jih je doživela moja generacija."

"Razglašam se za nepoboljšljivega optimista. Hkrati dodajam definicijo: to je človek, ki se vedno moti."

Damjan Zorc