Na piedestalu je svoj novi avtorski projekt Glow predstavil pozavnist, skladatelj in producent Žiga Murko.
Projekt Glow pomeni dvojni obrat nazaj, dvojno regresijo ali, bolje rečeno, retrovizijo. Prvič, je poklon soul glasbi poznih 70. in 80. let, torej glasbi, ki ji je klasično šolani pozavnist Žiga Murko v zadnjih letih pozorneje prisluhnil, jo začel preučevati in analizirati. Drugič, s tem projektom je Žiga vnovič, ne prvič odložil pozavno in poprijel za arhaična produkcijska orodja: MPC 2000 sampler, kasetni snemalnik, videorekorder. Torej za orodja, ki jih na razvejani sodobni sceni bitov romantično razumemo kot šumeče avtentične. Na mali plošči Glow slišimo Murka v stilsko razgibani formi, saj v malem paketu dostavi veliko: od zaprašenih, nizko tehnoloških, zapacanih bitov do redkih klubskih udarcev. Glow je pri domači založbi rx:tx izšel v digitalni obliki, nosilni štirje posnetki pa tudi na 7” vinilni singlici.

Na piedestalu je svoj novi avtorski projekt Glow predstavil pozavnist, skladatelj in producent Žiga Murko.

Projekt Glow pomeni dvojni obrat nazaj, dvojno regresijo ali, bolje rečeno, retrovizijo. Prvič, je poklon soul glasbi poznih 70. in 80. let, torej glasbi, ki ji je klasično šolani pozavnist Žiga Murko v zadnjih letih pozorneje prisluhnil, jo začel preučevati in analizirati. Drugič, s tem projektom je Žiga vnovič, ne prvič odložil pozavno, a prvič poprijel za arhaična produkcijska orodja: MPC 2000 sampler, kasetni snemalnik, videorekorder. Torej za orodja, ki jih na razvejani sodobni sceni bitov romantično razumemo kot šumeče avtentične. Na mali plošči Glow slišimo Murka v stilsko razgibani formi, saj v malem paketu dostavi veliko: od zaprašenih, nizko tehnoloških, zapacanih bitov do redkih klubskih udarcev. Glow je pri domači založbi rx:tx izšel v digitalni obliki, nosilni štirje posnetki pa tudi na 7” vinilni singlici.

Žiga Murko je izjemno dejaven predstavnik mlajše generacije slovenskih jazzistov. V zadnjem času je opustil jazzovsko formo in se v solističnem projektu lotil produkcijske plati svojega delovanja. V zadnjem letu ga vse pogosteje spremljamo brez pozavne, v vlogi beatmakerja hip hop instrumentalov. Večinoma počasnih, s pridihom novega soula in, seveda, jazza.

V preteklosti je Murko nastopal in bil član različnih jazzovskih zasedb. Akademski jazzovski mojster je vodil tudi bend Žiga Murko Group in Žiga Murko 13. Potem je začel svojo pozavno utapljati v efektih in končno je začel ustvarjati bite. V divjem tempu je izdal že nekaj malih plošč, albumov, remiksov. In tako kot njegova glasba Žiga še naprej raziskuje in ustvarja v različnih smereh, stoji na križišču številnih različnih avtocest.

V Klubu Cankarjevega doma bo v torek, 3. novembra, ob 20.00 dvojni koncert cikla Cankarjevi torki: novi avtorski projekt Glow bo premierno predstavil Žiga Murko, zasedba Jimmy Barka Experience, ki jo sestavljajo Borka in Bakto na gramofonih in Marjan Stanič na bobnih, pa bo premierno predstavila del novega mikstejpa.

Pred koncertom je novi avtorski projekt Glow Žiga Murko predstavil v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele