Primerjamo, kako se države soočajo s številnimi begunci na tako imenovani Balkanski poti. Kako se vključujejo v življenjsko rutino in kako zaživijo v ciljni državi. Pod drobnogledom so Slovenija, Srbija, Hrvaška, Avstrija in Nemčija …Aktualne razmere je za Val 202 komentiral tudi premier Miro Cerar.

"Otroci so ogroženi, številni so ločeni od staršev. Razmere so zelo težke," dogajanje na hrvaško-slovenski meji ocenjuje predstavnik Unicefa iz New Yorka. Premier Cerar: "Naša policija in vojska nista militantni"

Primerjamo, kako se države soočajo s številnimi begunci na tako imenovani balkanski poti. Kako se vključujejo v življenjsko rutino in kako zaživijo v ciljni državi. Pod drobnogledom so Slovenija, Srbija, Hrvaška, Avstrija in Nemčija …

Premier Cerar: “Naša policija in vojska nista militantni”

Aktualne razmere je za Val 202 komentiral tudi premier Miro Cerar: “Trudimo se, da Slovenija kljub velikem dotoku beguncev kaže humanitaren obraz. A tako ne bo šlo v nedogled.”

Kot je Cerar povedal v pogovoru z Damjanom Zorcem, je ravnanje Hrvaške nerazumljivo: “Upam, da bodo Hrvati zaostreno retoriko vzeli kot opozorilo. Njihov način nikakor ni pravi. Slovenija mora povedati resnico. Hrvatom stalno ponujamo roko. Seveda bomo še naprej iskali skupno rešitev.”

“Članice EU moramo pomagati Grčiji, da zaustavi dotok beguncev.”

Cerar se ne strinja, da je pristop Slovenije do beguncev preveč militanten, ker se jim ne omogoča prosto gibanje: “Če bi begunci nekontrolirano hodili po Sloveniji, bi lahko prišlo do konfliktov. Zato je potrebna organiziranost.”

O včasih na videz neusklajenem sodelovanju z nekaterimi občinami pa Cerar dodaja: “Do prepirov prihaja tam, kjer želijo nekateri župani krizo izrabljati za politične delitve.”

Noč v Rigoncah

Naš novinar Gorazd Rečnik je preživel noč z begunci na hrvaško-slovenski meji: “To je humanitarna katastrofa. Begunci so bili vso noč prepuščeni sami sebi. Prostovoljce bi nujno potrebovali tudi na meji. Begunci nimajo informacij.”

“Otroci so ogroženi, številni so ločeni od staršev. Razmere so zelo težke.”

Predstavnik Unicefa iz New Yorka

Prvi vzkliki: open the border. Oče dveh otrok se boji za zdravje svojega dojenčka. Pravi: nismo živali! — Gorazd Rečnik (@GoRecnik) October 23, 2015

Razmere v Avstriji, Nemčiji in Srbiji

Slovenija je za begunce v največji meri le tranzitna država. Podobno je z našimi severnimi sosedi, a imajo med begunci, ki potujejo skozi državo, odstotek prosilcev za azil vendarle nekoliko višji.

Lojze Kos o tranzitnih beguncih in uspešnih prosilcih za azil v Avstriji:

Velika večina beguncev kot svoj cilj navaja Nemčijo. Zaradi za zdaj še priseljencem naklonjene politike, ki jo vodi Angela Merkel, jih veliko ta cilj tudi doseže. Kaj pa potem, ko so tam? Kako potekajo registracija, pridobivanje ustreznih dokumentov in na koncu integracija v tamkajšnjo družbo? Polona Fijavž: 

Zjutraj se je začel sestanek notranjih ministrov Srbije in Hrvaške na mejnem prehodu Bajakovo, tam je bila tudi Marta Razboršek: 

Video s schengenske meje:

*Video objavljamo v izvirniku.

VIDEO: Na meji ali slovenski “Welcome”



 

Fotogalerija: Noč na meji

Val 202