V jami v Južnoafriški republiki so pred kratkim odkrili novo vrsto človečnjaka – vrsto Homo naledi, ki naj bi po mnenju odkriteljev predstavljala do zdaj manjkajoči člen v uganki človeške evolucije. A stvar ni tako preprosta – okostje je precej nenavadno, za povrh pa znanstveniki ne znajo niti določiti, kako staro je. Kdo je bil Homo naledi in kakšna dogodivščina je bilo njegovo izkopavanje?

V jami v Južnoafriški republiki so pred kratkim odkrili novo vrsto človečnjaka – vrsto Homo naledi, ki naj bi po mnenju odkriteljev predstavljala do zdaj manjkajoči člen v uganki človeške evolucije. A stvar ni tako preprosta – okostje je precej nenavadno, za povrh pa znanstveniki ne znajo niti določiti, kako staro je.

Kdo je bil Homo naledi in kakšna dogodivščina je bilo njegovo izkopavanje?

Na sledi Homo Nalediju

Septembra letos je ekipa znanstvenikov, na čelu s paleoantropologom Lee Bergerjem iz južnoafriške Univerze Witwatersrand, pompozno razglasila – po njihovem mnenju – eno največjih fosilnih odkritij v zadnjega pol stoletja. Bergerjeva ekipa je razburkala tako znanstveno srenjo, kot medijsko pozornost, saj naj bi njihovo odkritje prispevalo k razumevanju ene največjih ugank v človeški evoluciji. Kot pravijo, naj bi odkrili manjkajoči člen v evoluciji človeka.

Novi vrsti našega prednika so nadeli ime Homo naledi, po jami v Južni Afriki, kjer sta ga našla dva rekreacijska iskalca fosilov leta 2013. Ko sta z odkritje seznanila Bergerja, se je odkrivanje začelo. A to ni bilo povsem običajno …

Matija Križnar

foto: Maja Ratej

Zgodovinski pogled

Odgovore na to, kdaj je po svetu hodil avstralopitek, kdaj se je vzravnal Homo erectus ali tako imenovani pokončni človek in kdaj je neandertalca izpodrinil sodobni misleči človek Homo sapiens, ve Matija Križnar, tudi če ga zbudite opolnoči. Zmotili smo ga v Prirodoslovnem muzeju.

Bil je oktober leta 2013, ko so znanstveniki, ki so v Južnoafriški republiki v tamkajšnjih globinah podzemnega jamskega sistema iskali fosilne ostanke naših prednikov, sporočili, da so na lovu za nečim novim in velikim. V tednih raziskovanj so iz podzemne jame prinesli več kot 1500 primerkov kosti in zob – največji skupek človeških fosilov kdaj najden v Afriki, ki naj bi pripadal povsem novi vrtsi rodu Homo.

Septembra so s tem seznanili svetovno javnost, pri tem pa pustili kup odprtih vprašanj. Kdaj je ta nenavadni človečnjak, ki kaže presenetljive podobnosti s sodobnim človekom, a po drugi strani veliko primitivnih lastnosti, dejansko živel? Kakšne rituale je imel?

Maja Ratej, Mitja Peček, Nejc Jelen