Razmišljate kdaj o digitalni zapuščini?

Ali razmišljamo o digitalni zapuščini in o digitalni sledi, ki bo ostala na internetu po naši smrti?

Naša digitalna sled je vse daljša. Praktično vsak dan pritiskamo na črke tipkovnic, klikamo in upravljamo s pametnimi napravami. Objavljamo fotografije, pošiljamo sporočila, prejemamo dokumente, kupujemo glasbo in knjige. Vsak dan, vse bolj intenzivno, vse bolj se razkrivamo v digitalnem svetu. Dokler zvok tipkovnice ne zamre. Umremo. In še vedno obstajamo v digitalnem svetu. Bi se morali za časa življenja ukvarjati s svojo digitalno zapuščino?

Dnevno umre blizu 10.000 uporabnikov Facebooka.

Družabno omrežje Facebook na primer sorodnikom umrlega omogoča, da profil spremenijo v spominsko stran ali izbrišejo. Podatki seveda ostanejo na strežnikih. Pri tem spominski profil ureja skrbnik, ki je lahko določen vnaprej. Za popoln izbris pa različne platforme od svojcev zahtevajo tudi kopijo dokazila o smrti uporabnika. Medtem ko so pri nekaterih ponudnikih postopki še precej bolj zapleteni.

Podjetje Digital Heritage bo do konca letošnjega leta ponudilo celostno storitev, ki bo posamezniku v času življenja med upravljanjem vsebin omogočala sprotno oblikovanje podatkovnih paketov, v katere bodo shranjevali digitalne vsebine. Vsebine se bodo kriptirane shranjevale na strežnikih, po smrti pa bo naslovnik prejel geslo, s katerim bo dostopal do vsega, kar je zapustil pokojnik.

Nejc Jemec