Digitalni avdio-, slikovni in tekstovni vodnik nas je vodil po Tehniškem muzeju Slovenije in med javnimi plastikami Stojana Batiča

Navadno vam v nedeljo svetujemo oddih v naravi, brez nepotrebnih piskajočih dejavnikov. Tokrat pa na izlet vabimo z vsaj eno pametno napravo v žepu, na katero lahko od junija naložite aplikacijo Nexto.

Potep med javnimi plastikami Stojana Batiča

Pred Križankami Zaljubljeni Harlekin, pri Drami stoji Ojdip, pred Cankarjevim domom nas pričakuje Pan, v majhni, skrivnostni Ulici Josipine Turnograjske stoji skupina slovenskih delavcev, to je verjetno najslavnejši, najbolj znani kip. Morda pot nadaljujete s kolesom do Mladinskega kola v Komenskega ulici in na ogled še ene fontane na Gospodarskem razstavišču. Če imate dovolj časa, si oglejte Spomenik kmečkim uporom na Ljubljanskem gradu in poiščite Orfeja pred Kinom Šiška.

Ko se postavimo na določeno mesto, kjer stoji znamenitost, aplikacija sama postreže z vsebino. Digitalni vodnik je voljo za operacijska sistema Android in iOs. Avdio vsebine ponuja v slovenščini in v nekaterih tujih jezikih. Uporabniki lahko svoje vtise delijo in všečkajo tudi na družbenih omrežjih.

“Sistem je naravnan tako, da tudi slabovidnim in naglušnim osebam omogoči super izkušnjo. Nexto trenutno deluje na območju Škocjanskih jam, v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana in Tehniškim muzejem Slovenije, v prihodnosti pa bi radi pokrili večino muzejev, galerij, naravnih poti ter drugih turističnih in kulturnih znamenitostih.

Maruša Kerec