Nič več izgubljenih ali pozabljenih ključev, nič več ukradenih denarnic in predvsem nič več prepoznih diagnoz bolezni. Kako, se sprašujete? Z mikročipiranjem ljudi. Strokovnjaki obljubljajo, da bo imelo vstavljanje mikročipov v človeško telo v prihodnosti velik, verjetno tudi ugoden vpliv na naše življenje. Kakšna pa so etična, medicinska in varnostna vprašanja o takšni praksi, ki ni videti le kot običajna modna muha

Nič več izgubljenih ali pozabljenih ključev, nič več ukradenih denarnic in predvsem nič več prepoznih diagnoz bolezni. Kako, se sprašujete. Z mikročipiranjem ljudi. Strokovnjaki obljubljajo, da bo imelo vstavljanje mikročipov v človeško telo v prihodnosti velik, verjetno tudi ugoden vpliv na naše življenje.

“Naprave na številne načine preverjajo, kdo smo, vstavljen čip je le dodatna stvar v zbirki vseh teh preverjevalnikov, ima pa eno veliko prednost – ne moremo ga izgubiti.”

Šved Hannes Sjoblad, ki ima vgrajen mikročip

Kakšna pa so etična, medicinska in varnostna vprašanja o takšni praksi, ki ni videti le običajna modna muha?

“Vsi so pred nami, kuža ima svoj mikročip že deset let. Ni se mogel upirati … Ne gre toliko za tehnologijo, je dostopna in varna, gre bolj za vprašanje, ali smo pripravljeni to sprejeti. Če to od mene zahteva delodajalec, se pa že vprašam, ali je sprejemljivo. Čez nekaj let pa se tega ne bomo več spraševali.”

dr. Damijan Miklavčič, Fakulteta za elektrotehniko

Maja Ratej, Maja Stepančič, Mitja Peček