Preventivne preglede za otroke in mladostnike iz Selške in Poljanske doline bodo do nadaljnjega opravljali pediatri v škofjeloškem zdravstvenem domu. Strokovni kolegij za pediatrijo je namreč ocenil, da četudi obnovljeni, prostori zdravstvenih domov niso ustrezni.

Koliko zdravnikov za otroke primanjkuje v Sloveniji, ne vedo povedati niti v Združenju za pediatrijo

V slovenskih zdravstvenih domovih primanjkuje pediatrov. Že od marca ga nimajo tudi v Selški in Poljanski dolini. Zato bodo preventivne preglede za otroke in mladostnike opravljali pediatri v trideset kilometrov in več oddaljenem škofjeloškem zdravstvenem domu. “Vsi sistematski pregledi bodo potekali po ustaljenih urnikih, do danes smo se tega držali in v tem času nismo imeli nobenih resnih težav. S starši dobro sodelujemo,” pravi Alenka Šumer Pirc, dr. med., spec. pediatrije.

Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je namreč sklenil, da preventivni pregledi zaradi neprimernih prostorov ne bodo mogoči. Tudi že prenovljeni prostori ambulant za pediatrijo niso zadostovali. Največji problem je, kako dobiti pediatra.

Janez Žakelj, župan občine Žiri: “Osnovno zdravstvo Gorenjske naj zagotovi pediatre tudi za doline. Če je zdravnikov premalo, koncesija ne bo rešila ničesar. Pediatrom je treba ponuditi boljše možnosti.”

Prostori so, želje tudi, celo denar, a rešitev, ki so povezane predvsem z zagotavljanjem opreme in pediatri, ni na obzorju. Dodati smo želeli tudi okvirno informacijo, koliko pediatrov na primarni ravni v tem hipu primanjkuje v Sloveniji. To vprašanje smo že prejšnji teden naslovili na Slovensko zdravniško društvo, točneje na Združenje za pediatrijo, v katerem bi morali ta podatek stresti iz rokava, pa so nam sporočili, da je predsednica združenja službeno odsotna in da v tako kratkem času ne morejo zagotoviti podatkov. Pač pa jih bodo pripravljeni z nami deliti sredi oktobra.

Kdaj bodo otroke znova cepili in sistematsko pregledovali v domačih okoljih, ne ve nihče.

In če se še v cehovskem združenju ne znajo v tednu dni prešteti in pregledati smernic, ki neposredno zadevajo prav njih in njihovo delo, nas lahko upravičeno skrbi za prihodnost zdravstvenega varstva naših otrok.

Aljana Jocif