Danes pa nekaj besed o avtomobilu, ki prihaja od tam, kamor bi vsi radi odšli. Iz Münchna namreč. BMW serije 4 predstavljamo iz sredine navzven, kar je nenavadno, a tokrat potrebno. Najprej naj pohvalimo, da BMW-ji na Slovenskem govorijo in pišejo slovensko. Druga navdušujoča lastnost takšnega BMW-ja je malo manj domoljubna, pa zato toliko bolj futuristična. Prikazovalnik podatkov na vetrobransko steklo je odličen, jasno berljiv in nemoteč, zato tehnologijo psevdoholograma dviguje na povsem novo raven.

Toliko že vemo, da je štirica kupejevska različica trojke. Zaradi tega sedeš izjemno globoko. In če si sedež namestiš povsem na dno, boš – voznik lenobnega 21. stoletja – imel pri kobacanju iz avtomobila težave. Športniki pa bodo ob izstopanju videti odlično.

Toyota kljub svoji veliki hibridni ofenzivi vzorno skrbi tudi za svojo hrbtenico. Tako so v družbi temeljito prenovili tako avensisa kot aurisa – s tem da je slednji, kot vemo, hkrati tudi najbolj prodajani hibridni avtomobil v Evropi. Čeprav boste slišali, da gre tako za novega aurisa kot za novega avensisa, naj vas to ne zavede pretirano! To nista novi generaciji avtomobilov, temveč sta oba modela le podrobno prenovljena. Auris je drugačen že na zunaj, predvsem žarometi so povsem novi, temeljito pa je prenovljena tudi notranjost avtomobila. Nekoliko hudomušno bi rekli, da je ta model oboje kar potreboval.

Nekoliko drugačna je zgodba z avensisom. V naših krajih nikoli povsem razumljen tokrat poskuša srečo z očitnim spogledovanjem s premium razredom. Avto nima s prejšnjim nič skupnega! Po zagotovilih proizvajalca so od stare izpeljanke ostala le sprednja in zadnja vrata.

V vznemirljivih časih pred frankfurtsko “veliko mašo” se je prihod avtomobilskih novosti na slovenske ceste precej zgostil. Pri Hyundaiju niso hoteli niti za korak zaostajati za konkurenco. Njihovo železo v ognju in konj za dirko se imenuje “Tucson”.

Hyundai je uvedel novi avtomobilski razred že pred približno 15 leti s prvim santa fejem; po štirih letih pa se je temu – recimo mu – »zgodnjemu« SUV-u pridružil se tucson. Mesti ameriškega juga sta potem naredili zelo dober, da ne rečemo odličen vtis v Evropi in z globalnimi spremembami, tako z medkoncernskimi povezavami kot v dojemanju družinsko-prostočasnih avtomobilov, prihaja povsem na novo zasnovani in izdelani tuscon.

Še prihajajo resni športni terenci. Do zdaj je nosil oznako GLK, po novem je GLC. Čeprav se nam od vseh teh črk pri Mercedesu že po malem vrti, je zdajšnje označevanje le lažje razumljivo, kot je bilo do zdaj. GL pomeni SUV, zadnja, tretja črka pa po novi Mercedesovi imenski nomenklaturi razred, na katerega so se inženirji oprli, ko so snovali avtomobil: pri GLC-ju torej na C, pri GLE-ju pa na večji E. Oblikovno je bil predhodnik GLK precej škatlast in robusten, GLC pa je že v tem pogledu povsem drugačen avto.

 

Janez Martinčič, Marko Radmilovič