Aktivist, ki mu nikoli ne zmanjka energije in je, tako se zdi, vedno v gibanju in odkrivanju, te dni sedi v mirnem, napol vaškem okolju na Gorenjskem. Kar, priznava, zanj ni enostavno. Tomo Križnar namreč piše novo knjigo, s katero bo še enkrat pozval k ohranitvi nedolžnih ljudstev, ki so sicer na geopolitični šahovnici prezrta in brez moči. A vsebina knjige bo le krajši del pogovora, večinoma bo Tomo govoril o migrantih, ki prihajajo v Evropo, in o prepogosto prezrtih vzrokih migracij.

Pogovor s Tomom Križnarjem, ki pripravlja novo knjigo

Aktivist, ki mu nikoli ne zmanjka energije in je, tako se zdi, vedno v gibanju in odkrivanju, te dni sedi v mirnem, napol vaškem okolju na Gorenjskem. Kar, priznava, zanj ni preprosto.

Tomo Križnar namreč piše novo knjigo, s katero bo še enkrat pozval k ohranitvi nedolžnih ljudstev, ki so sicer na geopolitični šahovnici prezrta in brez moči.

“Vsi se pokvarimo, to je naravno. Nisem naiven, da lahko na planetu obdržimo nedolžne ljudi.”

Vsebina knjige je le krajši del pogovora, največ je Tomo govoril o migrantih, ki prihajajo v Evropo, in o prepogosto prezrtih vzrokih migracij.

“Begunci umirajo na naših pragovih, mi pa skačemo v morje in se sončimo. Motijo nas, ker pritiskajo na našo vest. Manjka nam soočenje, zakaj sploh potekajo množične migracije. Prav lahko bomo tudi pri nas imeli Afriko.”

Nejc Jemec