Na piedestal smo postavili prvenec dua Skarabej z naslovom Music for Hang and Violin.
Skarabej v svoji avtorski glasbi prepleta raznovrstne glasbene tradicije; od afriških in arabskih ritmov prek meditativnih trans vložkov vse do klasike. Nenavaden je in težko ga je kamorkoli uvrstiti tudi zaradi zanimivega dialoga hanga in violine, ki se virtuozno poigravata v medprostoru in poetično narišeta zgodbo.
V duu Skarabej ustvarjata Boris Magdalenc in Matija Krečič. Prvenec ”Music for Hang and Violin” (Glasba za hang in violino), ki je izšel pri založbi Klopotec, oblikuje šest skladb.

Na piedestal smo postavili prvenec dua Skarabej z naslovom ”Music for Hang and Violin” (glasba za hang in violino).

Skarabej v svoji avtorski glasbi prepleta raznovrstne glasbene tradicije; od afriških in arabskih ritmov prek meditativnih trans vložkov vse do klasike. Nenavaden je in težko ga je kamorkoli uvrstiti tudi zaradi zanimivega dialoga hang druma in violine, ki se virtuozno poigravata v medprostoru in poetično narišeta zgodbo.

V duu Skarabej ustvarjata Boris Magdalenc in Matija Krečič, samosvoja glasbenika, ki ob tem igrata še v različnih glasbenih skupinah.

Violinist in skladatelj Matija Krečič je avtor obsežnega opusa klasičnih skladb. Leta 2014 je izdal avtorsko ploščo Architexture z glasbo za godala v svoji lastni založbi Janus Atelier; napisal je glasbo za nekaj kratkih filmov in priredbo za celovečerni film srbskega režiserja Dragana Bjelogrlića Montevideo, se vidimo! Sodeluje s številnimi glasbeniki in zasedbami (na primer: z Magnificom, Galom in Severo Gjurin, Simboličnim orkestrom, s skupinami Orkestrada, Mar Django, Momento Cigano).

Boris Magdalenc igra tolkala in hang. Ustvarja glasbo za gledališče, dokumentarne filme in plesne predstave. Djembe, ki se jih je učil pri nekaterih učiteljih, kot sta Seydou Dao in Alex Wielemans, so mu približale afriško poliritmijo. Leta 2007 je skupaj s prijatelji ustanovil tolkalsko zasedbo Musungu. Igral je še v različnih projektih: Arabeskas, Adanna, Orkestrada … Skozi leta je sodeloval z različnimi slovenskimi in tujimi umetniki in nastopal na koncertih v Sloveniji in v tujini. V Skarabeju igra hang – eno na novo izumljenih glasbil.

Prvenec dua SkarabejMusic for Hang and Violin” (glasba za hang in violino), ki je izšel pri založbi Klopotec, oblikuje šest skladb.

Predstavili somo med pogovorom s članoma dua Skarabej Matijo Krečičem in Borisom Magdalencem v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele