Mlada ljubljanska rockovska skupina Nubira deluje v zasedbi: Nils Rošker – vokal, David Petek – kitara, Timotej Volavšek – bas, Kristjan Vuk – kitara, vokal, Luka Arčon – bobni. ''Zvrst oziroma kombinacija zvrsti, ki ji pripadajo glasbene stvaritve, je sicer delno podrejena trendom, kot jih narekuje današnja rockovska scena, pa vseeno ne toliko, da poleg sitega volka tudi koza ne bi ostala cela,'' pravijo člani Nubire. Vsaj v nekaterih komadih je tako še vedno zaznati vplive ''stare šole rock 'n' rolla'', po drugi strani pa se temu pridružuje še pridih orienta in Balkana z neparnimi ritmi in pa precej izstopajočimi orientalsko zvenečimi melodijami.
Na prvencu z naslovom Incrementum, ki ga je Nubira izdala v samozaložbi, je 11 avtorskih skladb, ki se žanrsko raztezajo od energičnega rock'n'rolla pa do bolj eksperimentalno obarvanega rocka s pridihi Balkana in vzhoda.

Ljubljanska rockovska skupina Nubira deluje v zasedbi: Nils Rošker – vokal, David Petek – kitara, Timotej Volavšek – bas, Kristjan Vuk – kitara, vokal, Luka Arčon – bobni.

Zgodba skupine Nubira se je začela nekega jesenskega dne leta 2005 na hodniku Waldorfske šole v Ljubljani s štirimi učenci sedmega razreda, ki so si omislili nastop na šolski prireditvi in zamisel uresničili. Ob občasnem nastopanju je skupina delovala tudi po vstopu njenih članov v srednješolske izobraževalne ustanove. V omenjenem okolju se je tudi sama zasedba, v kateri je do takrat vladalo še precej turbulentno razpoloženje, dokončno ustalila, in sicer leta 2010. Takrat je družbo štirih pubertetnikov po odhodu petega dopolnila bobnarka, spremljevalna vokalistka, avtorica nekaterih besedil in pa seveda aranžmajev Nataša Zamida. Njen prihod je očitno v članih benda dokončno prebudil ustvarjalno žilico in do danes se je na seznamu avtorskih komadov tedaj dvema izdelanima komadoma pridružilo več kot deset novih, ki jim v zadnjem času s ponosom posvečajo celoten koncertni repertoar.
”Zvrst oziroma kombinacija zvrsti, ki ji pripadajo glasbene stvaritve, je sicer delno podrejena trendom, kot jih narekuje današnja rockovska scena, pa vseeno ne toliko, da poleg sitega volka tudi koza ne bi ostala cela,” pravijo člani Nubire. Vsaj v nekaterih komadih je tako še vedno zaznati vplive ”stare šole rock ‘n’ rolla”, po drugi strani pa se temu pridružuje še pridih orienta in Balkana z neparnimi ritmi in pa precej izstopajočimi orientalsko zvenečimi melodijami.

Dolgo obljubljeni prvenec je Nubira po dolgih mesecih priprav in potenja v snemalnem studiu izdala na začetku leta 2015. Posnet je bil v lendavskem studiu Pre Sound Studio; za mešalno mizo je bil Peter Ošlaj, za mastering pa je poskrbel Steve Corrao iz studia Sage Ausio onstran Atlantika.

Plošča je prvo uradno predstavitev doživela na koncertnem dogodku PreROCKba 2015. Nato so sledile predstavitve na različnih koncertnih prizoriščih.

Na plošči z naslovom Incrementum je 11 avtorskih skladb, ki se žanrsko raztezajo od energičnega rock’n’rolla pa do bolj eksperimentalno obarvanega rocka s pridihi Balkana in vzhoda.

Izbrane skladbe s prvenca Incrementum smo predstavili med pogovorom s člani skupine Nubira v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele