Lemovje, ki leži v idiličnem okolju nad vasjo Soča, pesti pomanjkanje vode. Do hiš nikoli ni bila speljana cesta

Pot v vas Soča – naj se tja odpravimo iz Bovca ali čez Vršič in po dolino Trente – ponuja številne izletniške točke in postanke, ko človek preprosto mora izvleči fotoaparat ali mobilni telefon in škljocniti nekaj posnetkov čudovite narave. Da je to eden najslikovitejših delov Slovenije, priča tudi truma turistov, ki jih srečamo na planinah, ob Soči, v kampih in na turističnih kmetijah v dolini. Prav zato smo se odločili za nekoliko manj znan izletniški cilj, za zapuščeno vasico Lemovje, ki leži pod Bavškim Grintavcem.

Na pot se lahko odpravimo iz vasi Soča. Ob cesti je tam manjša kapelica, ob njej pa usmerjevalna tabla za planinsko pot na Bavški Grintavec. Le nekaj deset metrov od glavne ceste se nato pot odcepi desno in nas vodi strmo navzgor vse do vasi. Pot lahko zastavimo tudi krožno in morda strmino raje prihranimo za vrnitev, začnemo pa jo na drugi, nekoliko položnejši poti pri malih koritih Soče.

Zadnji prebivalci so od tam odšli leta 1972

Da so se ljudje odločili zapustiti hiše na Lemovju in čudovito planinsko okolje, se ne gre čuditi tudi zaradi dejstva, da do Lemovja nikoli ni bila speljana cesta. Danes pa je vseeno ena hiša tam prodana, kot vikend hišica. Okolje se počasi zarašča, čeprav ni na Lemovju nihče kosil že 40 let, in tako lahko še danes denimo vidimo ostanke krompirjevih polj. Dobro je ohranjena tudi okolica, predvsem bukov gozd, ki je prebivalcem služil tudi kot zaščita pred snežnimi plazovi.

Na strmo pot do Lemovja vzemite tudi zaščiten bovški sir. “Govorimo o tisočletni tradiciji sirarstva na Bovškem,” pravi sirar Ivan Jelinčič

Miha Pongrac