Morda je najbolj čudno ime naselja v Sloveniji Čudno selo, ampak verjamemo, da tam niso nič manj pošteni ljudje kot v Pošteni vasi. Kaj počne rit v Ritomečah in v Ritoznoju, ne vemo, vemo pa, da v Zajčjem dolu zajcev ni, pojedle so jih lisice, ki jih poznajo tudi pri Lisjakih.

To, da smo našli pot v Rim, niso buče, imamo pa Bučko in Tribuče.

Zanimiva krajevna imena, njihov izvor, pomen in zgodbe prebivalcev

Morda je najbolj čudno ime naselja v Sloveniji Čudno selo, vendar verjamemo, da tam niso nič manj pošteni ljudje kot v Pošteni vasi. Kaj počne rit v Ritomečah in v Ritoznoju, ne vemo, vemo pa, da v Zajčjem Dolu zajcev ni, pojedle so jih lisice, ki jih poznajo tudi pri Lisjakih. To, da smo našli pot v Rim, niso buče, imamo pa Bučko in Tribuče.

V Sloveniji je sicer 6036 naselij, od tega je 4846 imen naselij unikatnih, druga se ponovijo, nekatera tudi do osemkrat. Pa obstaja kraj, kjer pa res ne bi živeli, vsaj ne zaradi imena? Morda Svinsko, Bruhanja vas, Polom, Bogo, Polule?

Hrvati imajo sicer čudovite Kornate, a z malo manj čudovitimi imeni: Babina Guzica, Kurba in Prduša. V Franciji smo našli mesto, ki se napiše Condom, in mesto Anus. Dildo je v Kanadi, precej težav pa imajo, če že ne z imenom, pa vsaj s krajevno tablo, v Avstriji v kraju Fucking, ki je menda največkrat ukradena krajevna tabla na svetu. Pri nas ima ta sloves tabla za Pošteno vas.

Fotogalerija:

Tema zemljepisnih imen je zapletena in sega na politično področje, tudi spori zaradi poimenovanja krajev niso redki. Doktor Drago Kladnik je znanstveni svetnik na Geografskem inštitutu Antona Melika Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti in se ukvarja z zemljepisnim imenoslovjem in izrazjem.

Veronika Gnezda